Otkrivanje skrivenih zaliva na čamcu, ronjenje u osvežavajućoj plavoj vodi dok sunce izlazi, plovodba ka drevnim ruševinama i prepuštanje primamljivim ukusima Mediterana i Egejskog mora na palubi… Sve ovo i još mnogo toga čeka vas na „plavom putovanju“, specifičnom iskustvu koje možete doživeti na egejskoj ili mediteranskoj obali Turske.

Čamac ili brod

Ovo jedinstveno putovanje započinjete tako što ćete iznajmiti čamac po vašem izboru u turskim marinama na Egejskom i Mediteranskom moru. Izbori su gotovo beskonačni; opcije se kreću od „guleta,“ drvenih jahti specifičnih za turski region Bodruma sa dve ili tri kabine, do superjahti koje zadovoljavaju sve luksuzne potrebe. Uvek je dobra ideja iznajmiti ceo brod sa porodicom i prijateljima, a zatim odlučiti o ruti.

Za naziv „plavo putovanje“ zaslužna je grupa poznatih turskih pisaca i pesnika kasnih pedesetih godina prošlog veka, i odnosi se na specifičan morski odmor na brodu. Ovo iskustvo omogućava turistima da se prepuste zadivljujućem ritmu vetra i talasa, spavaju  na palubi s pogledom na zvezdano nebo, urone u autentična iskustva i uživaju u svežim morskim plodovima ovog regiona, veličanstvenim predelima i odličnim jelima od maslinovog ulja, upotpunjenih izuzetnim turskim vinima.

Bodrum: Rodno mesto „plavog putovanja“

Bodrum, vrhunska destinacija za odmor u Turskoj, nudi beskrajne plave pejzaže i zadivljujuće živopisne bele kuće svuda unaokolo, dokle god vam pogled seže. Stoga nije iznenađujuće što je upravo Bodrum mesto gde su rođena turska „plava putovanja“. Bodrum je destinacija u Turskoj koja simbolizuje leto, plavu boju i turski gulet, klasičnu drvenu jahtu. Privlačeći nebrojene mornare i posetioce svake godine u svoje blistave tirkizne uvale, Bodrum je sinonim za glamur – luksuzne marine, luksuzni šoping, živahni noćni život i fine dining u restoranima sa Michelin ocenom. Ovde možete vezati svoj čamac i plivati u dubokim vodama na zapanjujućim „plavim stajalištima“ kao što su Gumušluk, Jalikavak, Turkbuku, Golturkbuku, Ortakent, Bitez i Akjarlar. Bodrum je i odlično mesto za ronjenje, a unutar istorijskog zamka iz 15. veka nalazi se vrhunski podvodni arheološki muzej Bodrum.

Datča i Marmaris: Mesto gde se spajaju zelena i plava

Datča

Poluostrvo Datča, gde se Egejsko more susreće sa Mediteranom, je još jedna značajna stanica za „plavo putovanje“ u Turskoj. Čuven po svojim vekovnim stablima maslina i badema, veličanstvenim zalivima i istorijskim blagom, region čuva sjaj prošlosti istorijskim kamenim vilama i kaldrmisanim ulicama. Zalivi kao što su Kurubuk, Palamutbuku, Hajitbuku i Kizilbuk su među stanicama koje morate videti. Gledajte zalazak sunca sa obale drevnog Knidosa koji posetioce vodi vekovima u prošlost. Nastavljajući svoje „plavo putovanje“ do Marmarisa, lučkog grada na Egejskom moru, naići ćete na prelepe zalive, uključujući zaliv Hisaronu, zaliv Čiftlik, luku Serče, Bozukkale i ostrvo Sedir, gde možete izaći na obalu i razgledati ruševine drevnih gradova  kao što su: Fiskas, Bibas, Amos i Kastabos.

Od Godžeka do Fetijea: Tirkizni zalivi, istorijska otkrića

Još jedna popularna destinacija za „plavo putovanje“ u Turskoj je provincija Mugla i Godžek koji mami posetioce svetlucavim zalivima na svakom koraku. Dalijan i Ekindžik su prve uvale koje vas čekaju na krstarenju od Marmarisa do Godžeka. Ovde možete pristati na obalu i posetiti drevni grad Kaunos, poznat po svojim stenovitim grobnicama. Takođe, na ovoj ruti je plaža Iztuzu, jedno od najvažnijih područja za razmnožavanje morskih kornjača Caretta caretta. Oko Godžeka ima mnogo tačaka koje vredi videti, kao što su ostrvo Godžek, ostrvo Jasidža, zaliv Bedri Rahmi, zaliv Kleopatra i ostrvo Tersane. Dok plovite oko ovih zaliva i ostrva, istorija regiona je osvetljena izvanrednim smaragdnim tonovima šuma na obalama. Ploveći od Godžeka do Fetijea, možete posetiti lokalitete kao što su Oludeniz, zaliv Kumburnu, ostrvo Gemiler, zaliv Kabak, zaliv Kidrak, ostrvo Vitez, Kajakoj i dolinu leptira (stanište za više od 80 vrsta leptira). Za još više uzbuđenja, probajte paraglajding u Babadagu.

Kaš-Kekova: Jedrenje Turskom rivijerom

Jedna od najlepših adresa za „plavo putovanje“ je Turska rivijera. Krstarenje njenim tirkiznim zalivima pruža priliku da istražite skrivene lepote, od fascinantnih arheoloških nalazišta, bujnih šuma i osamljenih plaža, do slikovitih staza za šetnju. Možete krenuti prema Antaliji Kaleiči, i predelu između Kaša i Kekove. Proslavljeni ronilački centar Kaš je dom plaže Kaputaš, koja je označena kao najlepša plaža na svetu. Ako započnete svoje plavo putovanje iz Kaša, među stanicama koje vas očekuju su: zaliv Limanagzi, ostrvo Golub, Dvanaest ostrva, Ufak Dere, zaliv Inonu i Aperlai. Po dolasku do Kekove možete posmatrati ruševine svetski poznatog „potonulog grada“, drevnog grada Doličišta. Osim toga, na ovoj ruti možete uživati u večernjim satima na obali prepuštajući se zdravim i ukusnim jelima mediteranske kuhinje bogate maslinovim uljem, svežim morskim plodovima, voćem i povrćem.

Češme: Čudo prirode u srcu Egeja

Izmir je u srcu Egejskog mora, divan spoj seoskog života i moderne kulture. Slavnu po maslinama i vinogradima, egejskoj kuhinji i Michelin restoranima, ovu pokrajinu odlikuju i strogi standardi kvaliteta hrane i smeštaja. Najbolja stanica za „plavo krstarenje“ u Izmiru je Češme, grad i ime poznatog poluostrva u regionu, gde možete da se usidrite u brojnim lepim zalivima i plažama, uključujući zaliv Bojalik, Sakizli i Aja Jorgi, i plažama: Pašalimani, Dijamant, Čark i Ilidžu. Dok ste u Češmeu, posetite Alačati sa uskim ulicama oivičenim istorijskim kamenim kućama, vetrenjačama i udobnim restoranima koji služe najbolje egejske specijalitete. Miran Alačati oživljava noću, i ovde možete probati poznata egejska predjela sa maslinovim uljem, svežim morskim plodovima i ribom, egejskim biljem i lokalnim turskim vinima. Oblast je poznata po svojim snažnim vetrovima i idealna je za jedrenje na dasci i kite surfing. Ako vreme dozvoljava, putovanje do Urle i njegovih poznatih vinogradarskih ruta može biti dopunjeno večerom „od polja do stola“ u restoranu sa Michelin zvezdom.

Izmir – Češme – Aja Jorgi zaliv

Izmir -Češme -Karaburun poluostrvo

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)