Domić: Djeca će, što je najvažnije, sutra u školu!

Stotinjak roditelja učenika iz Jajca u četvrtak je protestovalo ispred zgrade Vlade Srednjo-bosanskog kantona (SBK) u Travniku, zbog činjenice da nakon mjesec dana još uvijek nije organiziran školski prijevoz za učenike s područja ove bh. općine.

Roditelji su naglasili da djeca već pet dana ne idu u školu, a primio ih je Bojan Domić, kantonalni ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture.

– Dogovor je da se oformi povjerenstvo koje će već sutra izaći na teren gdje će se donijeti realne linije, dogovoriti realne cijene, prihvatljive ministarstvu i prijevoznicima. Nama roditeljima je bilo važno da djeca sutra krenu u školu – kazala je Anka Petrović iz roditeljskog vijeća Osnovne škole Braće Jezerčić Jajce.

S roditeljima je iz Jajca doputovao i Edin Hozan, načelnik te općine koji je nakon sastanka s ministrom kazao kako se pokazalo da trenutno rješenje nije dobro.

– Ključna stvar je da su roditelji uspjeli uvjeriti ministra da subvencioniranje prijevoza učenika isplatom roditeljima nije rješenje, da Ministarstvo ima obvezu ugovarati prijevoz učenika i na ovome ćemo raditi svi – rekao je Hozan.

Ministarstvo ove godine, kazao je ministar Domić nakon sastanka, nije htjelo samo potpisivati anekse ugovora o prijevozu koje je prijašnjih godina dogovarao netko drugi, nego su htjeli transparentnom nabavkom putem tržišne konkurencije smanjiti cijene prijevoza.

– Djeca će, što je najvažnije, sutra u školu. Ovdje je ranije nekad netko ugovarao prijevoz, koji je u Jajcu možda najskuplji u državi. Tu više nema aneksa u delikatnoj smo situaciji, pristupili smo tako da svaku relaciju škole potpišu direktnim sporazumom. Sad smo svjesni da stvarno tamo postoje relacije koje su izdvojene, imamo situacija da prijevoz ne ide do zadnje točke. To je jedan tehnički problem kojeg će rješavati tehničko povjerenstvo. Drago mi je da svi shvaćaju kako je najvažnije da djeca idu u školu – rekao je Domić.

ŽSB za prijevoz učenika godišnje izdvaja oko četiri milijuna maraka.

– Dvije općine Travnik i Jajce uzmu više od pola tog iznosa. Išli smo na opciju da ide transparentna javna nabavka. Pokazalo se da e-aukcija značajno spusti cijenu prijevoza. Imamo vrijedno nastavno osoblje i oni će nadoknaditi zaostatak u gradivu od pet dana, koliko učenici nisu išli u školu – zaključio je ministar.

(FENA)