Dom zdravlja Jajce: Važno obavještenje o vakcinaciji

Podijeli članak:

‘- JZU Dom zdravlja Jajce u proteklom periodu kontinuirano je obavljao poslove vakcinacije naših građana vakcinama protiv COVID 19. Do sada je prvom dozom vakcinisano ukupno 5.414 građana, drugom dozom 5.294, a trećom dozom 993.

Također, u proteklom periodu vršili smo i vakcinaciju stanovništva u svim mjesnim zajednicama na području naše općine, te nepokretnih osoba u njihovim domovima.

Shodno preporukama preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a zbog ubrzanog širenja omicron soja corona virusa, sve osobe kod kojih je prošlo 3 mjeseca od druge doze vakcine (bez obzira o vakcini kojeg proizvođača se radi) mogu primiti i treću dozu vakcine.

Izuzetak su osobe koje su u međuvremenu prebolovale COVID-19 (sa PCR pozitivnim testom) koje svoju treću dozu mogu odložiti unutar sljedećih 6 mjeseci od momenta prebolijevanja.

Za vakcine proizvođača MODERNA i PFIZER građani se mogu prijaviti na broj telefona: 030/654-535 ili dolaskom na vakcinalni punkt Doma zdravlja. Naknadnim pozivom medicinske sestre dogovorit će se termin za vakcinaciju.

Za vakcine proizvođača SINOPHARM nije potreba prijava, već svi zainteresovani građani mogu doći bez prethodne najave.

Prema obavještenjima Zavoda za javno zdravstvo SBK uskoro će početi i izdavanje digitalnih COVID-19 certifikata sa Q/R kodovima koji će se izdavati svim vakcinisanim građanima BiH, u svrhu lakšeg putovanja po Europskoj Uniji.

Naše osoblje prošlo je edukaciju upravljanja ovim softverom i čekamo dalje upute Zavoda za početak implementacije ovog procesa.

Ovim putem ponovo ukazujemo na značaj vakcinacije, te pozivamo građane koji se do sada još uvijek nisu vakcinisali da to učine, navodi se u saopćenju za javnost kojeg potpisuje direktor ​​​​​​​​Mirzet dr. Hrnjić.

 

 

(Jajce Online)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...