Dom naroda PSBiH: Danas o smjeni Lučića, burna rasprava zbog izjava Bećirovića o Dodiku

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da se izjasni o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

[embedded content]

Sjednica je počela postavljanjem delegatskih pitanja na koja će članovi Savjeta ministara BiH odgovarati odmah usmeno.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice.

Tegeltija je odluku o smjeni Lučića donio jer je DNS, na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

Prošle sedmice Tegeltijinu odluku potvrdio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a da bi Lučić bio smijenjen, potrebno je da to učini i Dom naroda.

Bećirović: Milorad Dodik poziva na rat i to treba javno reći

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je na početku današnje sjednice postavio pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji „da li podržava Dodikovu politiku razbijanja države BiH“.

Bećirović je konstatirao da je između posljednje i današnje sjednice Doma naroda, uprkos pandemiji i ogromnim problemima s kojima se suočavaju svi građani BiH, Milorad Dodik intenzivirao politiku zagovaranja destrukcije BiH.

Kaže da je zato postavio pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH „da javno, otvoreno i precizno kaže da li i on podržava Dodokovu politiku razbijanja države BiH“.

Bećirović je naveo kako Dodik javno poručuje da ima jasan plan i koncept, kako on kaže, kako treba razbiti državu BiH.

“Smatram da je vrijeme da mu odgovorimo na takve antiustavne i antidejtonske poruke, ne na nekom sporednom mjestu, već ovdje u državnom parlamentu BiH”, kazao je Bećirović.

Dodao je da riječ razdruživanje, koju koristi Milorad Dodik, „jedan obični separatistički eufemizam“.

“Nema nikakvog razdruživanja u BiH, riječ razdruživanje je zamjena za riječ rat. Dodik poziva na rat i to treba javno reći. Nema i ne može biti ni mirnog, ni nemirnog razdruživanja države BiH. Nije to moglo ni 1992., ne može ni danas i neće moći nikada i to Milorad Dodik treba jednom da upamti za sva vremena”, poručio je Bećirović.

Također je poručio Dodiku da „ako krene u taj antiustavni scenario razbijanja države, u tom slučaju treba konstatirati da je on odgovaran za unilateralno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“.

“Tužilaštvo i Sud BiH moraju raditi svoj dio posla, jer je to najteže moguće antiustavno i krivično djelo u našoj državi. Treće, državni organi BiH, u skladu sa Ustavom i zakonom, u tom eventualnom antiustavnom scenariju kojeg Dodik najavljuje, dužni su odmah uhapsiti i Dodika i sve eventualne saučesnike u jednom takvom antiustavnom činu”, kazao je Bećirović.

Istaknuo je da stavove koje je izrekao, nisu samo njegovi lični stavovi.

“Ove stavove sam prezentirao i na Klubu Bošnjaka i tretirajte ih kao jednoglasan stav cijelog Kluba Bošnjaka, a također i kolege Zlatka Miletića iz Kluba Hrvata”, naveo je Bećirović.

Na ovo izlaganje reagirao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, koji je kazao da je izneseno niz optužbi, a ne delegatsko pitanje.

“Ovdje se poziva na hapšenje srpskog člana Predsjedništva BiH. Mislim da je ovo nedopustivo”, kazao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da neće biti neko preko koga će se prenositi poruke bilo kome, pa ni predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

“Na ovo pitanje je nemoguće odgovoriti, iz dva razloga. Iz prvog zato što su u pitanju sadržane sve netačne konstaticije vezano za stavove predsajedavajućeg Predsjedništva BiH. Druga stvar, moj odnos sa predsjednikom SNSD-a je naša stvar i ovo nije mjesto na kojem će se razgovarati o odnosu predsjednika SNSD-a i jednog od članova SNSD-a kao što sam ja”, kazao je Tegeltija.

Dodao je da Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao predsjednik SNSD-a, svoje stavove javno iznosi u institucijama BiH, u institucijama RS, putem medija i svi stavovi su jasni, transparentni i javni.

“Svi stavovi Dodika i kada govori o ustavnom uređenju i promjenama u BiH, iznosi javno i svaki put samo zagovara jednu stvar, dogovor nas unutar BiH, a ne dogovor nekih izvan BiH”, kazao je Tegeltija.

Istaknuo je da „prijetnja o hapšenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i njegovih saradnika neprihvatljiva“.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović je kazao kako neće da sluša optužbe da treba hapsiti ni njega, ni Milorada Dodika, ni bilo koga.

“Je li ovo sudnica, je li ovo podignuta optužnica, je li ovo znači definitivno da mi trebamo da se raziđemo. Ako je ovako ja sam spreman i zatražiti da napustimo današnju sjednicu, u ime Kluba srpskog naroda”, kazao je Nović.

Nakon njegove diskusije data je pauza od pola sata, nakon koje je nastavljena sjednica.

Mitrović: Most kod Rače biće završen iduće godine

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović izjavio je da se u idućoj godini očekuje završetak mosta na Savi kod Rače koji gradi Srbija kao dio budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, a u Bosni i Hercegovini se sprovodi niz radnji u vezi sa ovim projektom.

Podsjećajući da su sporazumi između BiH i Srbije, a potom i sa Turskom o izgradnji ovog auto-puta potpisani 2019. godine, Mitrović je rekao da je na dijelu od Rače do Save određena trasa, izvršena parcelacija i eksproprijacija.

Na dionici od Brčkog do Vukosavlja određena je trasa i dijelom je izvršena eksproprijacija, dok je od Brčkog prema Žepču, odnosno Tuzli i od Sarajeva preko Pala, Rogatice i Višegrada urađen idejni projekat.

“U narednim mjesecima očekujemo pripremne radove na relaciji od Rače prema Bijeljini”, rekao je Mitrović, odgovarajući na delegatsko pitanje Mladena Bosića u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd.

Što se tiče finansiranja izgradnje ovog auto-puta, Mitrović je naveo da je nedavno potpisanim sporazumom Savjeta ministara BiH i Turske predviđeno da Turska finansira ovaj infrastrukturnih projekat, sa mogućnošću da se u finansiranje uključe strane banke.

[embedded content]

Na današnjoj sjednici, Dom naroda bi trebalo da se izjasni i o davanju saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima su i sporazum o makrofinansijskoj pomoći EU za BiH, te sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji.

Predviđeno je da delegati razmotre u drugom čitanju i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koji je predložio Savjet ministara kako bi se nadležnim organima omogućili što adekvatniji uslovi za rad, te odgovorno i racionalno pristupilo prevazilaženju situacije za vrijeme navedenih okolnosti.

Pred Domom naroda u prvom čitanju će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koji je utvrdio Savjet ministara, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima, navedeno je u obrazloženju predloženih dopuna.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda je i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama utvrđuje se pravna i krivična odgovornost lica koja negiraju ili ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Na dnevnom redu su i izvještaji komisije Kolegijuma Doma naroda o postizanju saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku, te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja stalnih komisija Doma naroda o radu u prošloj godini, kao i izvještaja više drugih tijela Parlamenta BiH.

BHRT