Search
Close this search box.

Dokumentarna serija “Hitler i nacisti” prepričava užase Trećeg Reicha za Netflix generaciju

Podijeli članak:

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li svoju budućnost trebamo vidjeti u njemačkoj prošlosti.

Seriju je režirao veteran dokumentarnih ostvarenja Joe Berlinger, koji ima ugovor o produkciji s Netflixom.

Ova napeta dokumentarna serija istražuje uspon, vladavinu i pad Adolfa Hitlera i nacista od 1930-ih godina do holokausta i suđenja u Nurnbergu.

U promotivnom materijalu Berlinger objašnjava odluku da od pravog zločina pređe na totalni rat i genocid.

“Ovo je pravo vrijeme da se ova priča ispriča mlađoj generaciji kao opomena. U Americi, mi nalazimo se usred našeg vlastitog obračuna s demokratijom, s autoritarizmom koji kuca na vrata i porastom antisemitizma. Drugim riječima, ne možete snimiti dokumentarac o Njemačkoj 1930-ih i 40-ih, a da u mislima nemate Sjedinjene Američke Države 2010-ih i 20-ih”, navodi.

Berlinger se bavi razvojem Hitlerove psihologije i svjetonazora, a to vodi seriju na trag od frustracija njegove mladosti u Austriji do njegovog uspona u Njemačkoj tridesetih godina prošlog stoljeća, a odatle na istočni front, Sovjetski Savez i koncentracione logore u Njemačkoj i Poljskoj.

Novo pričanje stare priče zahtijeva, naravno, zaokret, a Berlinger ih ima nekoliko. Američki novinar William L. Shirer služi kao nezvanični narator serije, uprkos tome što je umro 1993. godine.

Pomoću AI tehnologije njegov glasa recituje odlomke iz njegovih brojnih knjiga o tom periodu, a povremeno se njegov stvarni glas čuje u odlomcima iz radio emisija. Na ekranu ga također predstavlja glumac u scenama koje rekreiraju drugi primarni uređaj za kadriranje serije, prva nirnberška suđenja 1945. godine.

Svjedočenje sa suđenja se koristi za popunjavanje izvještaja emisije o političkim mahinacijama, ratovanju i masovnim ubistvima.

Uz novu perspektivu koju dodaje Shirerov glas, serijal dokumenta uključuje glumačke rekreacije i arhivske snimke, kao i dosad ne viđena audio svjedočanstvo iz Nirnberga, gdje je desetinama nacističkih vođa suđeno za zločine protiv čovječnosti.

 

 

 

 

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...