Dogovor u Predsjedništvu: Federacija BiH prihvatila ponudu Vučića, stiže 5000 vakcina iz Srbije

Zvaničnici u Bosni i Hercegovini složili su se danas na zajedničkom sastanku kako će pokušati obezbijediti vakcine protiv covida sa svih destinacija. Tako je Federacija BiH prihvatila 5.000 vakcina koje je ponudila Srbija, a Milorad Dodik je kazao kako nisu tačne tvrdnje da BiH nema kapaciteta za prihvat vakcina.

[embedded content]

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, te predsjednicima Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem kako bi razgovarali o problemu nabavke vakcina.

Očigledno da je BiH poduzela sve da dođe do nabavke vakcina putem COVAX-a. Nije tačno da BiH nema kapacitet da prihvati i skladišti vakcine. Moram priznati da su još uvijek u okviru ugovora, jer tad nismo imali dovoljno informacija, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Mi smo na zajedničkom sastanku dogovorili da Savjet ministara sve vakcine koje dođu u BiH na bilo koji nivo oslobodi plaćanja PDV-a. Aleksandar Vučić je ponudio 5000 vakcina za Federaciju. To je prihvaceno. Dogovoreno je da se sa svim proizvođačima vakcina pregovara i da pokušamo sa svih destinacija obezbijediti vakcine, kako ko može, državni ili drugi nivoi.

Rečeno je da će u toku vikenda RS dobiti 20.000 vakcina.

Manje od dogovorene isporuke. Mi ćemo i dalje razgovarati sa drugim proizvođacina. Mislim da je ovo bio dobar i uspješan sastanak i postignuta je saglasnost da se nabave vakcine.

Džaferović: Moramo nabaviti vakcine, neodrživo je ovo stanje

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je prokomentarisao da je ovu državu iznevjerio COVAX mehanizam te da je to neprihvatljivo.

Naglasio je da Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti za nabavku vakcina.

“Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH još nije dobila vakcine”, rekao je on dodavši da je Vijeće ministara uradilo sve, ali da COVAX mehanizam iznevjerio BiH.

Pretpostavlja da su unutar COVAX-a vjerovatno nastali neki drugačiji načini kupovine pa i same raspodjele vakcina zbog toga što njihova cijena na svjetskom tržištu raste.

“BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo i da čekamo i odlažemo vakcinaciju”, kazao je.

Komšić: Hvala Vučiću na ponuđenih 5.000 doza vakcine

Stav je da prvo treba vakcinisati medicinske radnike koji rade s oboljelima plus starije osobe u staračkim domovima

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se novinarima nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, a o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Vakcine preko COVAX-a trebale bi biti do kraja marta. Jer u septembru kad je potpisivan taj ugovor taj rok je bio prihvatljiv. Sutra je sastanak vezano za COVAX-ovo pismo i za zahtjeve koje je COVAX naveo u tom pismu koji ne stoje. Sva tri premijera su rekla da smo mi potpuno tehnički spremni da prihvatimo naručene vakcine. Očigledno te vakcine na tržištu mogu postići višu cijenu nego što je to u ugovoru sa BiH i to se već radi. Po svijetu hodaju razni mešetari sa torbom punom novca i kupuje te vakcine. Mi pretpostavljamo da je to stvarni razlog jer ne stoji ono što je navedeno u pismu – istakao je Komšić.

Dodao je da će biti prihvaćena ponude Srbije te se zahvalio predsjedniku Vučiću i Srbiji na toj ponuđenoj pomoći.

BHRT