Dodik: Zastupnici RS neće učestovati na sjednici Zastpuničkog doma PSBiH

Blokada institucija Bosne i Hercegovine se nastavlja. Zastupnici iz Republike Srpske neće učestvovati u radu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poručuje Milorad Dodik. Istovremeno, predsjednik SDS-a kaže da ipak ne postoji dogovor parlamentarnih stranaka o ovom pitanju. Predsjedavajući Predstavničkog doma poziva sve da prisustvuju sjednici, jer su na dnevnom redu tačke važne za funkcionisanje cijele zemlje.

[embedded content]

Postoji jasan politički stav, kaže član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. Poručuje, srpski predstavnici ne učestvuju u radu Parlamenta sve dok se sporne izmjene Krivičnog zakona ne stave van snage.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

“Neće niko ići od Srba i to je to. To što Bakir Izetbegović kaže ispuhaće ili kao Željko Komšić koji priča da je to godišnji odmor, sad ćemo vidјeti je l‘ godišnji odmor, nisu više godišnji odmori.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma poziva sve poslanike da dođu na sjednicu, jer je to, kako kaže, njihova obaveza. Blokirati rad najvećeg zakonodavnog organa BiH je, kaže, neproduktivno i neustavno.

Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PSBiH

“Mi znamo da će se ta blokada prekinuti u onome trenutku kada prestanu finansijski tokovi i kada zaposleni u institucijama u BiH a njih je više od sedam hiljada koji dolaze sa teritorije Republike Srpske budu u opasnosti da ne dobiju plaću.”

Na čekanju su budžet, brojni zakoni, međunarodni sporazumi, važni za lokalne zajednice u cijeloj državi. Poslanici iz Federacije BiH su potvrdili da će doći na sjednicu. Za donošenje odluka potrebna je većina i iz jednog i drugog entiteta. Ako ne bude većine iz jednog entiteta, o tačkama će se glasati na narednoj sjednici. Ako ni tada ne bude dovoljno poslanika iz jednog entiteta, onda se ta tačka može izglasati ako postoji većina od prisutnih.

BHRT