Dodik: Za vakcinaciju u Srbiji se prijavilo 2.100 zdravstvenih radnika iz RS

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da 5.000 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske bude vakcinisano protiv koronavirusa u Srbiji.

Kako je rekao, u pokušaju da obezbijede adekvatne reakcije u borbi protiv koronavirusa, dogovoreno je da oni budu vakcinisani u tri centra u Srbiji.

“Oni će moći da se vakcinišu u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu”, rekao je Dodik, te dodao da se do sada prijavilo 2.100 dobrovoljaca za vakcinisanje.

Istakao je da će ostatak vakcina, do 5.000, biti ponuđen svim drugim zdravstvenim radnicima koji žele da se vakcinišu.

Zahvalio je Vučiću, te naglasio da je Srbija jedna od zemalja u svijetu koja se najbolje rješava pitanje ovog problema.

“Rezultati izbora u Srebrenici i Doboju će biti isti”

Govoreći o predstojećim ponovnim izborima u Srebrenici i Doboju, Dodik je istakao da se SNSD zajedno sa koalicionim partnerima potrudio da pripremu izbora omogući na najbolji mogući način.

Istakao je kako smatra da će rezultati biti isti.

“Vrijeme je da se stavi tačka na zavrzlamu i pokaže da je sve ovo bilo nepotrebno”, rekao je Dodik, dodavši kako smatra da je ponavljanje izbora “politička manipulacija”.

“Daleko više prigovora bilo je za Mostar nego za Srebrenicu i Doboj”, naveo je Dodik.

“RS je za evropski put, ali ne put koji krši njenu autonomiju”

Osvrnuo se i na zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je od Narodne skupštine Republike Srpske zatražio da se povuku priznanja osobama osuđenim za ratne zločine.

Prema Dodikovim riječima, to je “neprincipijalno ponašanje čovjeka koji nema nikakvu reputaciju”.

Pozdravio je poruku Rusije da bi Kancelarija visokog predstavika u BiH trebalo da se ukine.

“Mi smo smatramo da ne treba birati novog visokog predstavnika, treba zatvoriti kancelariju”, rekao je Dodik, te dodao da je bez Moskve nemoguće izabrati novog visokog predstavnika.

Dodao je da se RS zalaže evropski put BiH.

“Mi jesmo za evropski put, ali nismo za put koji krši autonomiju RS, mi želimo nju da ojačamo, smatramo da je to legitimno”, istakao je Dodik.

SNSD predlaže novi Zakon o porijeklu imovine

Najavio je da će SNSD u narednih 10 dana predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske Zakon o porijeklu imovine i porezima koji će se plaćati po utvrđenoj nelegalno stečenoj imovini.

“Onaj za koga se utvrdi ili posumnja da je nelegalno stekao imovinu, mora sam da dokaže suprotno”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je imovina nezakonita, slijedi porez, a zatim i krivično gonjenje.

“Vjerujemo da će zakon biti donesen u maju. Ostalo još da Izvršni komitet formalizuje i uputi poslaničkoj grupi u NSRS”, rekao je Dodik.

BHRT