Dodik: SNSD će podnijeti krivične prijave protiv svakog člana CIK-a pojedinačno

RS će obezbijediti 100 hiljada vakcina iz Rusije, stižu u februaru, biće besplatne, neće biti komercijalizovane, a svim građanima treba dati mogućnost izbora, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press konferenciji održanoj u Istočnom Sarajevo.

Istakao je da je očigledno neophodno direktnim kontaktima pokušati obezbijediti te vakcine.

[embedded content]

“EU se nije snašla na početku ove pandemije i ne snalazi se ni sada u pogledu vakcina i to može biti ozbiljan problem i nedostatak povjerenja u same vrijednosti EU”, ističe Dodik.

Predsjedavajući se zahvalio svim zdravstvenim radnicima koji ulažu ogromne napore da pomognu oboljelim od korone. Smatra da je tako spašeno mnogo ljudskih života.

Što se tiče migranata, Dodik je izjavio da se situacija s migrantima smiruje, mada to pitanje ostaje otvoreno i ubuduće. Određeni smještajni kapaciteti su obezbijeđeni, Vlada RS je obezbijedila kontejnere za migrante koji se nalaze u smještajnom centru.

U razgovoru sa Dendijasom i Nelsonom pričalo se o kretanju BiH ka EU. Poznato je da postoji mišljenje EK sa 14 tačaka i da su one pobrojene taksativno. Dodik misli da se trebaju provoditi tačke vezane za pravosuđe, ali cjelovito, kako kaže, a ne taksativno. Konkrentno, osvrnuo se na VSTS i probleme koji su se dešavali u toj instituciji.

Dodik smatra da treba pokrenuti reformu pravosuđa, ali u cjelokupnom smislu.

“Mi nismo protiv reforme VSTS, ali to nije kozmetika i to traži da se promijeni odnos vezano za odgovornost ljudi u pravosuđu koji danas nikom živom ne odgovaraju”, kaže Dodik.

“Nije problem da se promijeni ni Zakon o sukobu interesa, ali on mora da odgovara svojim nadležnostima i niko ne može da zadire u te nadleđnosti, smatra Dodik.

Pomenuo je i Zakon o javnim nabavkama za koji kaže da je to leglo najveće korupcije i najvećeg kriminala. Smatra da male promjene ne doprinose rješavanju i smatra da tu treba “prepisati” evropske prakse.

“EU polako gubi povjerenje svojim nesposbnostima kao što su ove oko vakcine i pandemije, ali postoji jedinstveno mišljenje u BiH o putu ka EU. Ostaje NATO, taj put za BiH nije riješen, ostajemo u procesu saradnje s NATO-om, ali proces integracije za RS je neprihvatljiv”, ističe Dodik.

Najavio je da će SNSD podnijeti pojedinačno krivične prijave protiv članova CIK-a, ili više krivičnih prijava, kako kaže, za sve one koji su glasali za odluke da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju. Ističe da se radi o debeloj zloupotrebi položaja i političkim odlukama.

“Vidjeli ste kakvi su prigovori bili u Mostaru, a onda je neko rekao da se ti izbori priznaju. Zbog poništavanja dijela izbora u Doboju, oni su spremni bili da ponište i izbore u Srebrenici”, kaže Dodik.

BHRT