Dodik i Lavrov: Podrška Dejtonskom sporazumu

U sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu večeras je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. Konferencija za novinare kjoš je u toku.

[embedded content]

Dodik se, podsjećajući da je se danas obilježava 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma,zahvalio Rusiji na ulozi koju je imala njegovog prilikom nastanka, a prije svega u podršci implementaciji.

“Ta podrška je danas bila veoma važna i bitno je da znamo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma, a ne da se bave raznim bravurama i to je bila jedna od tema dašanjeg razgovara”, rekao je Dodik, naglašavajući da do promjene Dejtona ne može doći bez saglasnosti bez dva entiteta i tri suverena naroda.

On je ponovio zahtjev da se Ureed Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ukine.

“Mi smo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu, a danas tražimo da Kancelarija visokog predstavnika bude ukinuta, a ne da se produžava mandat i agonija koju ovde predstavljaju”, rekao je Dodik.

On smatra da su bonska ovlaštenja prevara. Naglasio je i da je Vijeće za implementaciju mira formano mimo Dejtonskog sporazuma i da nije moglo dati takva ovlaštenja bilo kom visokog predstavniku.

“PIK je rekao da pozdravlja namjeru, ali nije dao ovlaštenja, zato svi zakoni koje je donio visoki predstavnik moraju biti ukinuti”, rekao je Dodik.

Takođe on je kazao i da Republika Srpska ne prihvata intergraciju u NATO i ne prihvata da BiH ima komisiju za intergraciju u taj savez.

“Izražavamo spremnost da sarađujemo, a ne da se integrišemo. To je naš stav i RS ne vidi dobro u intergraciji u NATO.”, kazao je Dodik.

On je kazao i da je to pitanje vezano i za stav Srbije i njene neutralnosti, za šta se RS opredijelila skupštinskim dokumentima.
Takođe Dodik je rekao da nije istina da RS želi otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

“Mi nismo tražili nikavu podršku za secesiju što pokušavaju da nam prikažu za opredjeljenje, Naš stav je, pošto drugi dio želi da ukine RS, mi samo kažemo da u takvoj BiH n.ćemo da živimo.”

BHRT