Dodik će ikonu vratiti Ukrajini, ako dokaže da ju je i ranije potraživala

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas kako će ikonu, koju je ranije poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, predati Ukrajini, ali ako vlasti Ukrajine dokažu da su potraživale istu prije njihovog sastanka.

[embedded content]

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine potvrđeno je da će biti održan sastanak ministrice Bisere Turković i ambasadora Ukrajine u BiH. U kojoj fazi su istražne radnje Tužilaštva BiH još nije poznato.

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH i glavni akter u aferi Ikona kazao je kako iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor na pitanje da li traže ikonu.

MILORAD DODIK

“Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatiću da je predamo. Međutim, ovdje je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH.”

A u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u tijeku je istraga u okviru koje će biti ispitani članovi Predsjedništva BiH kao i veleposlanik Bosne i Hercegovine u Rusiji. Kako je potvrđeno za BHRT, bit će održan sastanak ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i veleposlanika Ukrajine u našoj zemlji.

URED MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA BiH

“Sastanak ministrice Turković i ambasadora Ukrajine bi se trebao održati u drugoj polovini januara. Ikona nije dostavljena Ministarstvu inostranih poslova BiH, a prema saznanjima iz medija ambasador BiH u Ruskoj Federaciji je uručio ikonu direktno u Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.”

Za sada je poznato samo da istragu provodi Tužiteljstvo BiH, međutim, javnosti je nepoznato jesu li u istražne radnje uključene policijske agencije naše zemlje kao i Interpol. Pojedini političari dovode u pitanje kredibilitet pravosuđa da provede ovaj slučaj do kraja.

MLADEN BOSIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH

“Ovo oko ikone je jos jedna priča o pravosuđu i institucija koje bi trebale da provode zakon i red u Bosni i Hercegovini. Sve dok su one pod kontrolom političkih krugova koji su povezani sa kriminalom, od toga neće biti ništa.”

BAKIR IZETBEGOVIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH

“Ja očekujem da se Tužilaštvo, naravno, pozabavi sa tim slučajem, ali poznavajući odnos ovog tužilaštva sa srpskim kadrovima, bojim se da će naći način da eskivira svoju obavezu.”

Untaoč brojnim špekulacijama točna vrijednost, podrijetlo i otkud ova ikona u Bosni i Hercegovini još uvijek nije poznato. Podsjećamo, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je Ikona obiteljski poklon te da će ju, kada istraga završi, vratiti obitelji od koje ju je dobio.

BHRT