Dodik: Ako se ide na rušenje RS, ovaj narod nema namjeru ostati u takvoj BiH

Odbacujemo pritiske na naše kadrove na nivou Bi, razumijemo Tegeltiju i VSTV nije tijelo koje treba postojati u BiH, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a nakon sjednice izvršnog komiteta ove stranke. Također je govorio i o pritiscima međunarodne zajednice, te zaključcima koje će uputiti svim zemljama potpisnicama Dejtonskog mirtovnog sporazuma.

Ovaj pravosudni sistem se ne zasniva na Ustavu BiH, i mi smo spremni da pričamo o sveobuhvatnim reformama u pravosuđu u BiH. Tražimo razgovor i o VSTV-u i Sudu BiH i ingerencijama i svemu.

Također je kazao kako je neuspjeh pravosuđa, neuspjeh međunarodnih institucija i njihovog mešetarenja.

RS znatno izdvaja sredstva kroz budžet BiH i mi ništa ne dobivamo kroz pravosuđu BiH u vidu stabilnosti za ovaj narod ovdje.

SNSD također predlaže Narodnoj Skupštini RS da od Visokog predstavnika u BiH traži izvještaj o njegovom radu i to u pismenoj formi. Zatražićemo i od Srbije da traži ovakav dokument jer su oni potpisnici Dejtonskog sporazuma, kao i od Sabora Hrvatske.

Naši predstavnici u organima FBiH tađor će tražiti da se zahtjeva nešto takvo od Visokog predstavnika, također ćemo i mi koji radimo u zajedničkim institucijama tražiti izvještaj o radu Visokog predstavnika.

Sva rješenja moraju biti dio zajedničkog dogovora konstitutivnih naroda,i samo kao takva Bosna i Hercegovina može preživjeti, kao držana zajednica dva entiteta i narodna zajednica tri konstitutivna naroda, ako nije tako BiH nema nikakve šane, kazao je Dodik.

Apsolutno ostajem pri svim ranije iznešenim stavovima o ovome. Neki ljudi na nivou eksperata i ono što govore na komitetu za spoljna pitanja SAD kako se trebaju ukinuti entiteti a političa koji ne poštutju to bivaju zatvoreni i kažnjeni i optuženi za korupciju. I mi ne smijemo ništa reći: Ako se ide na rušenje RS, ovaj narod nema namjeru ostati u BiH.

Izvršni komitet SNSD-a smatra da pristup MMF-a prema BiH ne uvažava realnu situaciju u BiH, zloupotrebljava posljedice izazvane pandemijom virusa korona i politički je usmjeren na urušavanje ustavnog poretka BiH, što je neočekivano od svjetske finansijske organizacije.

Takođe, Izvršni komitet smatra da se, u okvirima razgovora Vlade Republike Srpske sa MMF-om o novom aranžmanu, mora očuvati ustavna pozicija i nadležnosti Republike Srpske i da Vlada odbije svaki aranžman kojim se traži bilo kakav prenos nadležnosti i političko uslovljavanje.

BHRT