Dočeke Nove godine u BiH „pojela“ korona

Nova 2021-а godina u cijelom svijetu, ali i Bosni i Hercegovini dočekana je na potpuno drugačiji način. Sve je bilo u znaku pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera. Organizovanog novogodišnjeg dočeka nije bilo, kao ni novogodišnje euforije među građanima Sarajeva.

[embedded content]

Koronavirus je poremetio sve planove u 2020. godini. Nije zaobišao ni doček Nove 2021. godine. Organizovanog dočeka nije bilo. Sarajevo u novogodišnjoj noći okićeno, ali pusto.

Da je 2020. godina bila teška i drugačija od svih dosadašnjih – slažu se građani Sarajeva koje smo anketirali. Međutim, optimizma, ipak, ne fali.

“Ja sam optimista i očekujem uvijek bolje”
“Sad će početi vakcina iz Evrope i bit će bolje 100%”
“Očekujemo da će biti bolje, sad ne znamo…”
“Bit će bolje gore ne može”

Zbog epidemioloških mjera ugostiteljski objekti su prazni. Da nije pandemije atmosfera u sarajevskim lokalima bila bi na vrhuncu. Sada su zaključani.

A da nade ima ukazuje i rođenje prve bebe u 2021. godini. U sarajevskoj Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na svijet je došla djevojčica. Iako je pandemija i uslovi su nešto drugačiji, gradonačelnik Sarajeva tradicionalno je darovao prvu bebu.

ABDULAH SKAKA, gradonačelnik Sarajeva

„Lijepa tradicija to je da Grad Sarajevo, odnosno gradonačelnik, onu bebu koja se prva rodi poslije Nove godine na jedan određeni način daruje, da obiđe i majci čestita“.

Sarajevo je 2021. godinu dočekalo tiho, izuzev vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Mirnu noć imali su policija, hitna pomoć i vatrogasci.

Novogodišnja noć, za inspektore Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, bila je nešto drugačija. Kontrolisano je preko 50 ugostiteljskih objekta. Kazne su izrečene zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, prekomjernog broja gostiju i nepridržavanja propisane fizičke distance. Sedam prekršajnih naloga izdali su tržišno-turistički inspektori radi neizdavanja fiskalnih računa.

VILDANA BOSNO, stručni savjetnik za informisanje KUIP

„Radi utvrđenih nepravilnosti kantonalni inspektori su djelovali izdavanjem ukupno 27 upravnih i prekršajnih mjera, odnosno 18 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 39.500 KM, te devet rješenja sa korektivnim mjerama“.

Umjesto domaćih građana i stranih turista, na ulicama u novogodišnjoj noći su se mogle vidjeti većinom policijske patrole. Naši građani slavili su, uglavnom, u svojim domovima uz poštivanje epidemioloških mjera.

Za mnoge bh. građane teška i transformativna 2020. godina, ostala je iza leđa. Nova 2021. dočekana je sa nadanjem u bolje, ali na možda najmirniji način do sada.

[embedded content]

 U Banjaluci, na Trgu Krajine, koji je inače u novogodišnjoj noći uprkos minusima prepun, ove godine bio je skoro pust i prazan. Monotonu tišinu razbio je ulični koncert manje grupe građana okupljenih u Gospodskoj ulici.

Kada su kazaljke pokazale ponoć, u Zenici je uslijedio vatromet. Na ulicama nije bilo građana. Nakon mirne novogodišnje noći, prvi dan Nove godine Zeničani poručuju.

Puste i prazne bile su i ulice Mostara, osim policijskih patrola teško da se iko drugi mogao vidjeti.

Sablasne ulice bez ljudi, sa vatrometima kao samim za sebe, slika su i iz ostalih bh. gradova, Tuzle, Bijeljine, Travnika. Proslave su organizovane u porodičnom krugu i sa bliskim prijateljima, one na trgovima su izostale.

Uobičajne euforije nije bilo ni u omiljenim skijaškim centrima. Primjera radi, zimsku čaroliju na Vlašiću donekle je zamaglila korona. Mjere zbog pandemije moraju poštivati i strani gosti, kao i zaposleni. Uprkos koronavirusu, ima i lijepih vijesti.

Prva beba u Bosni i Hercegovini rođena je u Bijeljini, minut poslije ponoći.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović je u ime predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović darivao prvorođenu bebu zlatnikom.

BHRT