Dobro podijeljene uloge: Kako se i ko ukradena vozila prebacuje iz BiH u Srbiju

Podijeli članak:

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Jovanovića, rođenog 1982. godine u Priboju, Srbija, državljanina BiH i Joze Cigića, rođenog 1982. godine u Mostaru, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, optuženi Jovanović u preuzimanju otuđenih vozila na području BiH u najmanje četiri navrata, skrivanju vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama kao i krijumčarenju ilegalno preko državne granice i primopredaji vozila na teritoriji Srbije, a Cigić u otuđenju motornih vozila, skrivanju, rastavljanju i prodaji u dijelovima.

“Auto-mafija”

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv. “auto-mafije“.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, optuženi Jovanović pomogao u učinjenju krivičnog djela teške krađe, na način da je prikrio tragove krivičnog djela i predmete pribavljene krivičnim djelom, a optuženi Cigić obijanjem, provaljivanjem i drugim savladavanjem većih prepreka da dođe do stvari iz zatvorenih prostora, tuđu stvar oduzeo drugome, čime su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom teška krađa.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila i ostalih nezakonitih radnji u devet pojedinačnih slučajeva koji se stavljaju na teret optuženima.

Pozivanje svjedoka

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Prvobitna optužnica u predmetu “Volan” nije obuhvatila ove optužene, iz razloga što nisu bili dostupni nadležnim organima i za istima je bila raspisana potjernica od strane Suda BiH. Nakon što su osumnjičeni postali dostupni, te izručeni Tužilaštvu BiH stvoreni su procesni uslovi za podizanje optužnice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopćenje iz Tužilaštva BiH

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...