Do 23:30 sati u Jajcu registrovano 7.800 gromova i munja

Podijeli članak:

U BiH je u posljednjih nekoliko sati došlo do prodora hladnog vazduha na prezagrijano podneblje što je rezultovalo jakim olujnim i grmljavinskim procesima u atmosferi.

Bh. zajednica “lovaca na oluje” – Bosnia Storm Chasers je objavila da je njemački servis za detekciju munja i gromova do 23:30 sati na području BiH registrovao više od 21.500 munja i gromova, pretežno u Bosanskoj Krajini, sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni. U Jajcu je zabiljženo 7.800 udara gromova i munja.

“Mnogi gradovi u Potkozarju su ostali bez urednog elektrosnabdijevanja uslijed udara groma ili vjetra. U nekim mjestima registrovan je led, a u većini mjesta jak do olujan sjeverac koji je donio osvježenje od vrućina. Obarao je drveće u Banjoj Luci, Dubici, Prijedoru, Novom Gradu, na Kozari i drugdje”, naveli su.

Podsjetimo, oluje su danas u poslijepodnevnim satima zabilježene u sjevernoj Italiji i Austriji, a zatim su se spustile preko Slovenije i Hrvatske do Bosne i Hercegovine.

Nakon jakog nevremena u Banjoj Luci, sve se proširilo i na druge bh. gradove od Bugojna, Travnika, Zenice pa do Sarajeva gdje je oko ponoći počela grmljavina i kiša.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...