Do 21. aprila krajnji rok za slanje prijedloga i sugestija

-Jučer sam prisustvovao javnoj raspravi na temu izmjene i dopune prostornog plana SBK za Jajce i Dobretići. Od strane tima koji radi na pripremi navedenih izmjena čuli smo u kraćem izlaganju osnovne elemente koji se tiču Jajca.

Najviše nedoumica izazvala je tema izgradnje brze ceste prema Travniku. Ono zbog čega sam ja prisustvovao, bila je aktuelna situacija oko izgradnje MHE na Plivi. Na moju radost, rijeka Pliva se ne spominje u ovim izmjenama.

Što se tiče rijeke Vrbas, od strane prezentatora nam je predočeno da će se planirane dvije veće hidroelektrane zamijeniti gradnjom “više” malih elektrana. Po meni je to vrlo nedorečeno.

Uglavnom, da ne bih zamarao članove grupe detaljima, ima puno detalja na koje imam zamjerki i prijedloga. U narednih par dana, zajedno sa kolegama iz radne grupe i drugim saradnicima iz udruženja, napravit ćemo analizu izloženog plana i pismenim putem poslati ministarstvu. Naravno, sve što budemo slali, objavljivat ćemo i u grupi Krizni štab za borbu protiv MHE na Plivi.

Također, svi građani i organizacije mogu pročitati prijedloge izmjena i dopuna prostornog plana, koje je vrlo lako skinuti sa Googla, i poslati svoje prijedloge i sugestije. Krajnji rok za slanje prijedloga i sugestija je 21. aprila ove godine, napisao je Velid Hrnjić, aktivista i predsjednik Planinarskog društva “Ćusine”.

 

 

(Jajce Online/Foto: J.Jašarević)