Đukanović: Zbog nesposobnih vlasti bit će izgubljeni životi

Nesposobnost bh. vlasti da se suoče s izazovima pandemije, a posebno da osiguraju vakcine za svoje stanovništvo, bez riječi ostavlja cijeli naučni svijet. Dr. Ljiljana Đukanović, nakon završenog školovanja u SAD i doktorata na Španskom nacionalnom institutu za istraživanje karcinoma u Madridu, trenutno živi u Portugalu, gdje je direktorica sektora za istraživanje i razvoj u jednoj biotehnološkoj kompaniji.

Političke igre

– Nenabavljanje vakcina u BiH je sramotni debakl. Nesposobnost vlasti da osiguraju adekvatnu nabavku te političke igre koje se protežu kroz ovu sagu imat će velike konsekvence, uključujući i mnoge izgubljene ljudske živote – kaže dr. Đukanović u razgovoru za „Avaz“.

Ona ističe da je fascinantno da je čestica virusa, tako minijaturna i u svojoj strukturi jednostavna, izazvala globalni haos. Ovo je jedan od razloga zbog kojih je rođena Sarajka svoj život posvetila nauci.

S kolegama iz Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS), dr. Đukanović je autor serijala kratkih, edukativnih videopriloga „60 sekundi o koroni“, koji je imao veliki uspjeh, ali kaže da je taj projekt samo kap u moru napora koji se trebaju ulagati u borbu protiv dezinformacija. Dodaje da je nauka razvojem vakcina svoj posao odradila fantastično, ali su sada u prvom planu politika i interesi.

  • Nema naznaka kada će BiH dobiti vakcine protiv COVID-19

    Nema naznaka kada će BiH dobiti vakcine protiv COVID-19

    FOTO: ARHIV


– Zaista je vrlo frustrirajuće pročitati u istom danu vijest da je čovjek spustio na Mars najkompleksniji rover ikad napravljen, a da istovremeno 130 zemalja svijeta još nije dobilo niti jednu dozu COVID-19 vakcine i da će, vjerovatno, trebati godine da se u tim zemljama vakciniše većina stanovništva. Kao cijeli svijet, treba da se dobro zapitamo kakve lidere imamo i kakve su to naše kolektivne vrijednosti – ističe Đukanović.

Umanjiti efikasnost

Upozorava da je vakcinacija važna ne samo da bi se zaustavila pandemija i spasili životi već i da bi se zaustavilo pojavljivanje novih varijanti virusa.

– Što se duže virusu da prilika da se širi i multiplicira, to su veće šanse da se pojave nove mutacije koje bi mogle umanjiti efikasnost vakcina – pojašnjava dr. Đukanović.

(avaz)