Đokić posjetio Jezero, planirana izgradnja mini hidrocentrala

Podijeli članak:

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, održao je jučer sastanak s načelnicom opštine Jezero, Snežanom Ružičić, kako bi razgovarali o detaljnim geološkim istraživanjima na području opština Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero.

Sastanak je bio usmjeren ka dobijanju mišljenja i smjernica u vezi sa tim istraživanjima, nakon što je nosilac prava za istraživanja zatražio saglasnosti za nastavak rada na području Sinjakova.

Prema saopštenju iz Opštine Jezero, rok za izvođenje istraživačkih radova na istražnom prostoru “Sinjakovo” u opštinama Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero ističe krajem juna. Nakon dobijanja saglasnosti lokalnih zajednica, nadležno ministarstvo će odlučiti o odobravanju nastavka detaljnih geoloških istraživanja.

U saopštenju se takođe navodi da ministarstvo energetike smatra da geološka istraživanja nemaju štetan uticaj na životnu sredinu i pruža podršku projektima koji se sprovode na području Republike Srpske, a tiču se detaljnih geoloških istraživanja.

Tokom sastanka, razmatrano je i pitanje koncesionih naknada za korištenje potencijala vode na teritoriji opštine Jezero, posebno u vezi sa privrednim društvom “Ribnjak Janj” Banjaluka, koje posluje u toj oblasti. Ministar Đokić je najavio da će u narednom periodu održati sastanak s predstavnicima opštine Jezero, Elektroprivrede Republike Srpske i Hidroelektrana Bočac na Vrbasu kako bi se rešila navedena pitanja.

Osim toga razgovarali su o inicijativi načelnice opštine o prilagođavanju zakonskih regulativa za osnivanje javnog preduzeća Jezero, kao i izgradnju mini hidroelektrana za proizvodnju električne energije u interesu isključivo lokalnog stanovništva i ekonomskog osnaživanja porodica. Također se razmatralo i proširenje javne rasvete.

Podsjetimo, mnogi mještani ovog kraja i aktivisti izražavaju svoje protivljenje geološkim istraživanjima, kao i eventualnom otvaranju rudnika u ovoj opštini. U februaru ove godine, mještani ovog kraja i aktivisti su organizovali proteste. Protesti su izrazili zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja geoloških istraživanja na životnu sredinu i lokalnu zajednicu. Oni tvrde da bi otvaranje rudnika moglo dovesti do degradacije prirodnih resursa, ugrožavanja ekosistema i povećanja zagađenja vazduha i vode.

Međutim, ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske ističe da je njihov stav da geološka istraživanja nemaju štetan uticaj na životnu sredinu. Oni podržavaju projekte koji doprinose ekonomskom razvoju i jačanju energetske nezavisnosti Republike Srpske.

Na sastanku između ministra Đokića i načelnice opštine Jezero, također je razgovarano o koncesionim naknadama za korištenje vodnih resursa na tom području. Posebno je istaknuto privredno društvo “Ribnjak Janj” Banjaluka, koje posluje na teritoriji opštine Jezero. Očekuje se da će se daljnji sastanci održati s predstavnicima opštine, Elektroprivrede Republike Srpske i Hidroelektrana Bočac na Vrbasu kako bi se riješila ova pitanja.

Načelnik opštine Jezero inicirao je prilagođavanje zakonskih regulativa za osnivanje javnog preduzeća Jezero, kao i izgradnju mini hidroelektrana. Ovi projekti imaju za cilj proizvodnju električne energije isključivo za lokalno stanovništvo i ekonomsko osnaživanje porodica. Također je planirano proširenje javne rasvjete u opštini.

Kako se nastavlja rasprava o geološkim istraživanjima i potencijalnim rudnicima u opštini Jezero, lokalno stanovništvo i aktivisti nastavljaju borbu za očuvanje prirodnih resursa i zaštitu životne sredine. Ubrzo će biti donijeta odluka o nastavku geoloških istraživanja, a njihov ishod imat će značajan uticaj na budućnost ovog regiona i lokalne zajednice.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...