Djevojčica iz Sarajeva otpjevala legendarnu Balaševu pjesmu “Samo da rata ne bude”

Simboličan oproštaj od legendarnog kantautora Đorđa Balaševića priredila je djevojčice, koja je u pratnji oca u blizini Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva otpjevala pjesmu “Samo da rata ne bude”.

Haris Abdagić, bh. kantautor, i njegova kćerka Kira već duže vremena na YouTube kanalu pod nazivom “Tata i Kira, raspjevana lektira” objavljuju snimke na kojima djevojčica izvodi pjesme.Ovoga puta izvedbu u čast Balaševića podijelili na svojoj Facebook stranici uz oproštajnu poruku.

“Znaš šta? Mi ćemo nastaviti da molimo najvažniju molitvu koju si nas naučio. Hvala ti, Đorđe Balaševiću. Vole te tata, Kira i mama”, naveli su.Mnogo je simbolike u oproštaju tate i Kire, s obzirom na Balaševićevu vezu sa Sarajevom kao i podršku koju je pjevač pružao Sarajlijama tokom opsade.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu novosadski kantautor pokazao je jasan stav protiv rata, a građanima je pružio podršku brojnim pjesmama od kojih se ističe “Sarajevo će biti sve drugo će proći”.

Također, Balašević je bio jedan od prvih muzičara koji je poslije rata odlučio da gostuje u Sarajevu. Iako je ova njegova odluka izazvala u Srbiji oprečne reakcije, Đole je kao i uvijek, ostao dosljedan svojim riječima.

Početkom februara, u konvoju koji je pored ekipe obuhvatao i mirovne snage, Balašević se zaputio u Sarajevo gdje je 8. februara trebao održati prvi koncert.

Tokom snimanja dokumentarnog filma 2018. godine, Balašević je za Al Jazeeru govorio o emotivnim koncertima iz 1998. godine.

“Sarajevo nije imalo problema s emocijama što ga je na kraju i skupo stajalo. Međutim ti koncerti su se previše oteli kontroli i bili su bliži nebu nego zemlji. To je emocija koja se ne može ponoviti”, rekao je tada Balašević.

(Klix)