Search
Close this search box.

Djevojčica (15) optužila taksistu da je silovao, njena braća ga objesila u šumi

Podijeli članak:

Četiri tinejdžera, od čega trojica braće, i 15-godišnja djevojka osuđeni su na švedskom sudu za ubistvo muškarca kojeg je optužila za silovanje.

Žrtva, inače taksist, pronađena je obješena u prirodnom rezervatu Enkoping, u centralnoj Švedskoj, u martu

Doživotna robija za najstarijeg brata

Sud u Uppsali ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga svladali i njegovo tijelo nije pronađeno punih sedam dana, ustvrdio je sud.

Najstariji brat, koji je u trenutku ubistva imao 18 godina, dobio je doživotnu robiju. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme događaja, osuđena su na između tri i četiri godine u ustanovi za mlađe prijestupnike.

Tri brata proglašena su krivima za ubistvo. No, za djevojku i njenog momka, koji su imali 15 godina kada se ubistvo dogodilo, utvrđeno je da nisu bili na mjestu događaja te su osuđeni za pomaganje i poticanje na ubistvo.

Tijelo taksista pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušali prikazati smrt kao samoubistvo. Iako je svih pet tinejdžera zanijekalo umiješanost, sud ih je osudio na temelju posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali tužiteljstvo je predstavilo kao dokaz da se radilo o ubistvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nego što je žrtva nestala, djevojka je napisala prijatelju: “Moja braća idu se naći s mojim silovateljem.”

Kupili uže pronađeno na mjestu gdje je umro

Jedan od braće je napisao: “Trebali bismo odraditi petak (dan ubistva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.” Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je negirala da je znala da su braća namjeravala ubiti muškarca, rekavši da je samo mislila da će ga pretući. Ali Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, presudio je da su braća planirala ubistvo čovjeka barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu gdje je umro.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard, prenosi Index.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka