Djelimično potvrđena optužnica u premetu “Marko Pandža i drugi”

Sud Bosne i Hercegovine djelimično je potvrdio optužnicu u predmetu Marko Pandža i drugi koja Pandžu i Nermina Aleševića tereti da su počinili krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici, Marko Pandža je kao službeno lice u instituciji BiH, u svojstvu policijskog službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, svjestan da nezakonito postupa, radi nelegalnog ostvarivanja sopstvene koristi, zahtijevao i primio dar za sebe da, u okviru svoje funkcije, posreduje da se izvrše radnje koje bi se svakako morale izvršiti.

Dalje je navedeno da je optuženi Nermin Alešević službenom licu u instituciji Bosne i Hercegovine učinio dar, za njega ili drugo lice da u okviru svoje funkcije posreduje da se izvrši radnja koja bi se morala izvršiti.

Sud je optužnicu Tužilaštva BiH odbio u odnosu na tačku 3.

Ovaj predmet, u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje”, izazvao je veliki interes javnosti. Iz Tužilaštva BiH ranije su naveli da je predmet formiran nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.

Pandža se, podsjećamo, na snimku koji je objavio Žurnal pojavljuje za istim stolom sa tadašnjim predsjednikom VSTS-a Milanom Tegeltijom i biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem.

Pandža je od Aleševića, za intervenisanje Tegeltije s ciljem ubrzavanja predmeta kojeg je vodilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, tražio novac kojim bi “potkovao” Tegeltiju.

BHRT