Search
Close this search box.

Dječak otišao u grmlje u WC, vratio se s granatom koja mu je eksplodirala u ruci

Podijeli članak:

Na području Obrovca u Hrvatskoj jučer, 19. juna, oko 18 sati iz dosad neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete.

Dvije žene kolima Hitne medicinske pomoći prevezene su u OB Zadar na pružanje daljnje ljekarske pomoći, ali i jedan muškarac. Riječ je o češkim državljanima.

Kako je potvrdila policija, ipak se ne radi o eksploziji mine zaostale iz rata, nego o eksploziji eksplozivnog sredstva koje je bilo u automobilu u kojem se nalazila češka porodica.

RTL je u četvrtak, 20. juna, objavio da se, prema neslužbenim saznanjima, navodno radi o granati ručnog minobacača koju su Česi ponijeli sa sobom. Devetogodišnji dječak se najvjerojatnije igrao van automobila s tom granatom, kuckao njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač, nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Do eksplozije je došlo kada se porodica zbog kvara automobila zaustavila na odmorištu, a policija još utvrđuje šta je uzrok tragedije koja se dogodila na potezu od Bilišana do Bogatnika, u obrovačkom zaleđu.

Češki medij: Dječak je otišao u grmlje na WC, vratio se s granatom

Međutim, češka Nova TV je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavila da se dogodila eksplozija granate koju je dijete donijelo iz grmlja na odmorište. Slično je situaciju opisao i otac jedne od povrijeđenih žena. Novinarima TV Nove javile su se neovisno dvije osobe koje su bliske sa stradalim porodicama.

“Vozili su se kući, na jednom autu se pojavio problem s vodom, pregrijao se, puklo je crijevo. Stali su na malo parkiralište, dječak je otišao u grmlje na WC. Kad se vratio, držao je granatu u ispruženoj ruci”, opisao je izvor za Novu TV. Granata je tada eksplodirala i dječak je na mjestu preminuo. Na izletu je sudjelovalo ukupno četvero odraslih i troje mlađe djece.

Događaj je redakciji TN.cz opisao i otac jedne od povrijeđenih žena. Dvije porodice koje su krenule na put po Balkanu odlučile su stati negdje uz more i okupati se prije povratka u Češku. Povratak je bio planiran u subotu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...