Search
Close this search box.

Djeca znaju kad ih ne slušate

Podijeli članak:

Ne osjećajte krivicu što zbog obaveza provodite malo vremena sa djetetom, jer mnogo je važnije da te zajedničke trenutke iskoristite na što kreativniji način i da uživate.

Gradnja povjerenja

Nemoguće je i besmisleno odrediti minimum vremena koje treba provesti s djetetom, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je svako dijete individua za sebe.

Mnogi roditelji kada dođu s posla prvo pokušaju srediti stvari po kući i s djecom razgovaraju tako što postavljaju pitanja i ne sačekaju odgovor. Djeca vrlo dobro prepoznaju naše ponašanje i osjećaju kada ih ne slušamo s punom pažnjom.

Dopustite djeci da govore o sebi, o tome šta vole raditi, o njihovim brigama. To će pomoći u izgrađivanju atmosfere povjerenja i prihvatanja.

Razgovor je važan

Zato, nakon povratka s posla prvo sjedite, porazgovarajte i pomazite se s djetetom. Iz dječije perspektive, kvalitetno provedeno vreme uključuje direktnu i nepodijeljenu pažnju roditelja.

Čitanje pred spavanje je također važno kada je riječ o povezanosti. Istraživanja pokazuju da čitanje kod djece razvija interes za znanje i stimulira razvoj govora i jezika.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka