Search
Close this search box.

Dizajn koji priča priču o Jajcu – restoran ‘Agron’

Podijeli članak:

U sedmici cirkularne ekonomije i zelenog poduzetništva zasigurno je svijetli primjer i novootvoreni kafe-restoran Agron u srcu grada Jajca koji je ovog mjeseca svoja vrata otvorio domaćim i stranim gostima.

Osim raznovrsne i bogate gastronomske ponude od namirnica domaćeg porijekla, svako ko je posjetio ovo mjesto ostao je impresioniran jedinstvenim enterijerom čiji dizajn potpisuje jajačka arhitektica i dizajnerica Amela Iskrić Hadžić, vlasnica “Vista design studija“.

Ona za Jajce Online kaže da je ovo za nju poseban projekat jer ima slojevitu priču koja počinje na postulatima vernakularne i održive arhitekture.

Naime, prilikom sanacije objekta, izbijanjem debelih opečnih zidova, dobilo se jako puno komada kvalitetne autohtone opeke koju je dizajnerica konzervirala i upotrijebila u redizajnu prostora. Na ovaj način, umjesto da postane građevinski otpad, opeka je dobila novu formu i funkciju. Tako je barski šank koji je vještim rukama majstora-zanatlije „obučen“ u opeku postao glavna fokusna tačka, a opeka se pojavljuje i kao dekorativni element na perforiranim pregradama koje razdvajaju različite zone kafe-restorana. Igrom svjetlosti i sjene ove pregrade stvaraju poseban efekat na zidovima i naglašavaju skulpturalni dizajn prostora

This slideshow requires JavaScript.

Da restoran priča jezikom prirodnih materijala pokazatelj je svakako i namještaj od punog drveta i prave kože, plafoni obloženi prirodnom trstikom koja podsjeća na Plivska jezera, zidovi prekriveni autohtonim jajačkim kamenom, kuhinjski šank koji asocira na jajačke krovove od šindre, te drugi ručno rađeni dekorativni predmeti.

Želja arhitektice i domaćina je da gost koji uživa u hrani istovremeno doživi i arhitekturu Jajca koja je bila inspiracija za ovaj dizajn.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...