Search
Close this search box.

Diskriminacija u Bosni i Hercegovini i dalje široko rasprostranjena

Podijeli članak:

Diskriminacija u Bosni i Hercegovini široko je rasprostranjena i veliki broj osoba svakodnevno je doživljava, poručeno je sa završne konferencije projekta “Evropska unija za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije”. U projektu je učestvovalo više od dvije hiljade osoba, s ciljem unapređenja odgovora na diskriminaciju.

Iako je diskriminacija u Bosni i Hercegovini zabranjena Ustavom, međunarodnim konvencijama i domaćim zakonodavstvom, istraživanja potvrđuju da je u našoj državi značajno rasprostranjena.

Kroz ove zakone potvrđeno je da osobe koje doživljavaju diskriminaciju mogu da ostvare zaštitu od diskriminacije. U sklopu projekta radilo se na edukaciji u sudovima i tužilaštvima. Dio je to ciljeva koji su postavljeni kada je u pitanju predpristupni proces BiH.

Zaštita ljudskih prava, naglašeno je, nalazi se u središtu politika Evropske unije. Projekat čija je vrijednost 880.000 eura je implementiran u protekle tri godine. Od 2014. godine Evropska unija je pružila više od deset miliona eura u vidu pomoći Bosni i Hercegovini u usklađivanju i  poboljšavanju zakonodavstva, kako bi se zaštitila ljudska prava, što uključuje i zakone koji regulišu porodično i rodnozasnovano nasilje.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...