Search
Close this search box.

Direktora i saradnike terete za nezakonito zapošljavanje

Podijeli članak:

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv direktora “Stanouprave” Bihać Damira Demirovića (45) te Azre Ćemalović (33), Arijane Delić (49) i Edija Dupanovića (59) zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona tereti ih da su u 2022. godini, sprovodeći konkursnu proceduru za radno mjesto u “Stanoupravi” Bihać, omogućili učestvovanje u proceduri, te u konačnici i zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme licu koje nije ispunjavalo uslove u pogledu stručne spreme.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo izricanje sigurnosnih mjera, optuženom Demiroviću zabranu vršenja funkcije direktora javnih ustanova u trajanju od najmanje dvije godine, a ostalim optuženima zabranu rada u komisijama za prijem u radni odnos u “Stanoupravi” Bihać u trajanju od najmanje dvije godine.

Prema optužnici, 2. septembra 2022. godine u Bihaću, u službenim prostorijama “Stanouprave” Bihać, Ćemalovićeva je bila predsjednica Komisije za prijem u radni odnos, a Delićeva i Dupanović članovi te komisije.

Kako se navodi, znajući da je radniku R.Z. iz Bihaća prestao radni odnos na temelju presude Vrhovnog suda FBiH, iskoristili su svoja službena ovlaštenja te su prilikom otvaranja i razmatranja prijave kandidata R.Z., nesporno utvrdili da on ne ispunjava poseban uslov za obavljanje posla. To su i pismeno konstatovali u izvještaju o sprovedenom postupku izbora kandidata po javnom oglasu na neodređeno vrijeme i bili su u obavezi prijavu R.Z. odbaciti kao nepotpunu.

Međutim, kasnije su prijavu kandidata R.Z. ocijenili kao potpunu, urednu i blagovremenu i potom uputili potpisan pisani prijedlog rang-liste direktoru Demiroviću, na kojoj je R.Z. bio jedini kandidat.

Tako su omogućili direktoru da sa R.Z. zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radnom mjestu za koje nije ispunjavao posebne uslove u pogledu stručne spreme.

Demirovića sumnjiče da je tri dana kasnije, kao direktor “Stanouprave” Bihać, postupio suprotno Pravilniku o radu te je donio odluku o prijemu u radni odnos na neodređeno vrijeme kojom se R.Z. prima u radni odnos na neodređeno vrijeme pa 12. septembra 2022. godine sa R.Z. zaključio ugovor o radu, iako je bio svjestan da ne ispunjava poseban uslov za obavljanje predmetnog radnog mjesta u pogledu stručne spreme.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...