Search
Close this search box.

Dio opozicije u RS o Dodikovoj retorici: Njegovoj politici i težnjama napokon je došao kraj

Podijeli članak:

U jeku užarenih političkih prilika u Bosni i Hercegovini, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je otputovao u Rusiju kako bi iskazao želju za jačanjem odnosa s Vladimirom Putinom, ali i nastavio s oštrom retorikom iz te daleke zemlje.

Kako je izvijestio javni servis Republike Srpske, Dodik se odmah sastao sa sekretarom Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolajom Patruševom, koji slovi za jednog od najbližih Putinovih saradnika. Tema njihovih razgovora bila je i Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Iskoristio je Dodik i ovu priliku da nastavi sa svojom retorikom, obrušivši se ponovno na Bošnjake.

Poručio je da “srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o genocidu u Srebrenici.” Istaknuo je da RS ne želi prihvatiti stalno kršenje propisa Ustava i Daytona te da će se situacija dramatično promijeniti poslije 2. maja.

“Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo s Bošnjacima da dijelimo zrak, a kamoli druge vrijednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije dogodilo”, naveo je Dodik.

Dodao je da usvajanjem ove Rezolucije, BiH ulazi u definitvnu blokadu, odnosno, kako je kazao, definitvnu nemogućnost da egzistira.

Reakcije opozicije u RS

Na Dodikove izjave reagirao je dio opozicije u RS. Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović za N1 je kazao da Milorad Dodik, bilo iz Rusije ili Banje Luke, uvijek ide korak dalje sa svojim izjavama.

“Njegove izjave, ranije da se ne može živjeti, a sada da se ne može disati s Bošnjacima su vrlo štetne i opasne, prije svega za srpski narod. Nanose nam štetu. Vijekovima smo živjeli skupa i te izjave su štetne i opasne. Njegova retorika je, najblaže rečeno, krajnje neprimjerena. Ja još jednom pozivam sve, nažalost on ima i svoje partnere, prije svega sad Trojku, s kojima je u vlasti i koji zajedničkim snagama rade na podizanju tenzija i napetosti što je jako štetno i opasno. Mi više od dvije decenije stalno živimo u nekom strahu, napetostima i krizama koje se ciklično ponavljaju i mislim da je ovo vrhunac svega toga. Mora se konačno prekinuti i s ovakvom retorikom i s ovakvim ponašanjem. Njegove izjave su, ponavljam štetne i opasne prije svega za srpski narod i Republiku Srpsku. Ne donose nam ništa dobro”, poručio je Vukanović.

Foto: N1/F.Z.

Kada je riječ o ruskom utjecaju na Milodrada Dodika, Vukanović ističe da se tome bespotrebno pridaje veliki značaj.

“Rusija je velika sila koja ima interese na ovim prostorima, ali smatram da ona ne stoji iza ovakvih ponašanja i ovakve Dodikove retorike, jer on to radi 20 godina i ja jednostavno mislim da je toj njegovoj politici i težnjama napokon došao kraj”, zaključio je Vukanović.

“Derbi Zvezda – Partizan bitniji od Dodikovog ‘mlataranja'”

Vukanovićev stranački kolega i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Đorđe Vučinić, kaže da su Dodikove izjave u ovom trenutku zanemarive, barem u RS.

“Ljude u Republici Srpskoj u ovom momentu mnogo više interesira hoće li biti sutra vječitog derbija između Zvezde i Partizana, odnosno hoće li se igrači Partizana pojaviti na stadionu ‘Rajko Mitić’ nego Dodikovo ‘mlataranje’, jer drugačije ne mogu nazvati te izjave i mislim da je bespredmetno i apsurdno komentirati čovjeka koji priča jedno, a radi drugo”, ističe Vučinić, aludirajući na to da Dodiku Bošnjaci nisu smetali u trenutku kada je ulazio u vlast na nivou BiH.

Nisu mu smetali, kaže, ni kada je prodavao zgradu u Banjoj Luci Upravi za indirektno oporezivanje i to za 70 miliona KM.

“Više me interesira, iskreno, zašto šute njegovi ministri Vlade RS – od Alena Šeranića, Denisa Šulića, Zlatana Klokića do Selme Čabrić – koji pripadaju tom bošnjačkom korpusu. odnosno koji su Bošnjaci i zašto oni toleriraju takve izjave?”, upitao je.

Screenshot/Instagram

Poručio je da u Republici Srpskoj nije potrebna nikakva nova tenzija, ali i da je za očekivati da će se građani do lokalnih izbora naslušati ovakvih i izjava sličnih ovima.

“A Boga mi i poslije njih, do Općih izbora, i onda će biti miran – ako bi došao u situaciju da formira vlast na nivou BiH. Tako da, ovo je nešto na što smo već navikli od njega. Nevjerovatne izjave, ali svakako da svi znamo da to gospodin Dodik ne misli, nego je to priča za ‘raju'”, zaključio je Vučinić.

Komentar smo zatražili i od Branislava Borenović, lidera PDP-a, Milana Miličevića, predsjednika SDS-a te predsjednice Narodnog fronta Jelene Trivić, no do objave teksta nismo dobili odgovor na upit.

Rusija ne podržava Rezoluciju

Rezoluciju o Srebrenici, Rusija neće podržati, rekao je Dodik istaknuvši da ruska strana smatra da bi ta rezolucija mogla destabilizirati odnose u BiH.

“Insistirati na tome na globalnom nivou mogu samo oni koji ne žele dobre odnose. Gnusna je laž da će rezolucija da pospješi pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu namjeru”, poruka je Dodika iz Rusije.

Podsjetimo, 2. maja Generalna skupština UN-a trebala bi glasati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i tako zaokružiti priču o najstrašnijem zločinu na europskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...