Search
Close this search box.

Destinacije na koje direktno možete letjeti iz Sarajeva, Mostara, Banjaluke i Tuzle

Podijeli članak:

Ovog ljeta građani Bosne i Hercegovine će moći uživati u udobnosti i praktičnosti direktnih letova ka popularnim metropolama. Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla ključne su tačke polijetanja aviona prema stalnim, ali i novim destinacijama kao što su: Frankfurt, Cirih, Keln, Antalyja, Hurgada, Monasteri, Atina, London, Solun i drugi. U nastavku donosimo vam pregled destinacija za koje sa četiri aerodroma iz BiH (Međunarodni aerodrom Sarajevo, Međunarodni aerodrom Mostar, Aerodrom Banja Luka i Međunarodni aerodrom Tuzla), je uspostavljena direktna redovna avio linija ili se odvijaju charter letovi, kao i najave za uvođenje linija za nove destinacije.

Sarajevo

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo trenutno operira 27 aviokompanija koje redovnim ili charter linijama povezuju Sarajevo sa oko 32 evropske i svjetske destinacije:

Austrian Airlines- Beč, Air Serbia -Beograd, Croatia – Zagreb, Turkish Airlines- Istanbul, Swiss – Cirih, Lufthansa – Frankfurt, Eurowings- Stuttgart, Keln, Kuwait Airways – Kuwait City, Jazeera Airways – Kuwait City, Air Arabia – Sharjah, Air Cairo -Hurghada, SAS – Copenhagen, Lot polish – Varšava, Wizz Air Abu Dhabi – Abu Dhabi, SunExpress- Izmir, Antalyja, Flynas- Jeddah, Rijadh, Flyadeal – Rijad, Qatar – Doha, AJET – Antalya, Aegean-Skoplje, Atina, Ryanair – Milano, Memmingen, Brisel, London, Solun, Norwegian- Stockholm, Oslo, Flydubai – Dubai, NouvelAir Monastir – Tunis, Wizz Air UK – London, Gulf Air – Manama i Pegasus Istanbul.

U periodu od 01. januara do 30. juna ove godine realizirano je 7.177 letova, od čega je 110 charter letova. U istom periodu registrirano je 722.981 putnika.

“Samo u mjesecu junu opsluženo je 202.515 putnika, što je za čak 51 posto više u odnosu na isti period 2023. godine, te je realizirano 1.798 aviooperacija odnosno 33 posto više u odnosu na isti period prethodne godine”, kazali su za Forbes BiH sa Sarajevskog aerodroma.

Kada je o novim linijama riječ iz glavnog grada BiH, putem aviokompanije Wizz Air od 29. oktobra ove godine građani će moći putovati za Rim. Riječ je o uspostavljanju dugoočekivane direktne aviolinije na relaciji Sarajevo – Rim. Wizz Air će uspostaviti cjelogodišnje letove sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz tri sedmične frekvencije i to utorkom, četvrtkom i subotom.

Kako su pojasnili, uspostavljanje ove aviolinije je rezultat zajedničke saradnje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Kada će biti uspostavljena ranije najavljena direktna linija iz Sarajeva za Barselonu još uvijek ne navode datum.

“U vezi sa uspostavljanjem direktne aviolinije iz Sarajeva za Barselonu, kao i drugih ruta na kojima intenzivno radimo, trenutno smo u fazi pregovora. Naš fokus ostaje na evropskim destinacijama, kako bismo omogućili bolje povezivanje Bosne i Hercegovine sa ključnim gradovima širom Evrope”, napominju sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Banja Luka

S Aerodroma Banja Luka direktne redovne linije se odvijaju prema devet destinacija: Briselu, Geteborgu, Memmingenu, Beču, Stockholmu, Karlsruheu ( Baden-Baden), Dortmundu, Basel Mulhouseu i Beogradu, dok se charter letovi odvijaju prema gradovima: Antalya, Hurgada, Monasteri (Tunis) i Atina.

„Za prvih šest mjeseci 2024. godine ukupno je prevezeno 174.561 putnik od čega je 4.591 prevezeno charter letovima”, pojašnjavaju za Forbes BiH sa Aerodroma Banja Luka i dodaju kako je u planu uvođenje novih lnija.

“U intezivnim smo pregovorima, te imamo u planu uvesti linije koje su nam od velikog značaja i koje nam predstavljaju strateške destinacije a to su Hamburg, Malmo, Copenhagen i Istanbul, te takođe ono što imamo u planu jeste uvođenje redovnih ili charter letova prema destinacijama u Italiji.“

Tuzla

Sa Aerodroma Tuzla odvijaju se direktni letovi za: Dortmund, Memmingen i Basel Mulhouse, i svi putem kompanije Wizzair.

“Od 01. januara ove godine do 11. aprila ove godine, opsluženo je 97.554 putnika, od čega je 5.533 putnika vezano za opslugu na  turističkim charter letovima za Antalyju”, kazala nam je Edina Šišić, rukovodilac sektora saobraćaja Međunarodnog aerodroma Tuzla.

On što je sigurno, napominje ona, da će kompanija Pegasus od augusta uspostaviti direktne letove za Istanbul sa Tuzlanskog aerodroma.

“U pregovorima smo sa još nekoliko avio kompanija, ali iz diskrecionih razloga, u ovom trenutku ne možemo reći o kome se radi i koje su destinacije u pitanju jer bi to ugrozilo dalji tok pregovora”, navodi.

Mostar

Putnicima koji putuju iz Mostara na raspolaganju su direktni letovi prema Zagrebu, Beogradu, Minhenu, Veroni, Bariju i Rimu, od kojih Beograd (Air Serbia) i Zagreb (Croatia Airlines) idu tri puta sedmično, a ostale četiri destinacije aviokompanije Sky Alps održavaju po dva sedmična leta.

„Do kraja godine neće biti uvođena novih linija, osim eventualnog produžetka na zimsku sezonu redovnih linija za Zagreb i Beograd“, kazali su nam na Međunarodnom aerodromu Mostar.

U prvih šest mjeseci ove godine ovaj aerodrom ostvario je ukupan promet od 14.918 putnika, od kojih je na redovnim linijama prevezno 13.967, dok je 951 putnik prevezen charter letovima i letovima generalne avijacije. Budući da su ljetni mjeseci najprometniji do kraja godine se očekuje oko 40.000 prevezenih putnika sa Mostarskog aerodroma.

 

 

(Forbes BiH)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...