Deseti ‘Šantićev festival djece pjesnika’ počinje 26. maja

Podijeli članak:

Deseti “Šantićev festival djece pjesnika” biće održan od 26. do 28. maja u Mostaru, a na njemu će učestvovati 30 mladih pjesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Prema riječima osnivača i direktora tog festivala Gorana Kosanića, Festival se održava povodom obilježavanja godišnjice rođenja velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a njegov cilj je podstaći pjesništvo mladim ljudima jer, kako kaže, veliki je užitak čitati njihove dječačke i mladalačke stihove.

Naglasio je kako je i ove godine pristigao veliki broj radova, njih oko 2.000, te da je stručni žiri među njima odabrao 30 finalista.

Festival će početi 26. maja izložbom “Deset godina Šantićevog festivala djece pjesnika” nakon koje će biti održan školski čas o životu i djelu Alekse Šantića, a predavanje će održati nastavnik Hilmo Selimotić.

Istog dana biće održano i pjesničko veče mladih mostarskih pjesnikinja koje su bile učesnice ovog festivala, a njima će se pridružiti i gosti, djevojke koje su nekad pobjeđivale na Festivalu. Nakon toga, uz druženje i muziku, biće upriličeno i gledanje snimaka s predhodnih festivala.

Drugog dana Festivala planiran je obilazak groba Alekse Šantića, a zatim i Svetozara Ćorovića i Ratka Pejanovića, prigodan recital u Šantićevom parku, obilazak starog grada Mostara i rodne kuće Alekse Šantića te izložba o životu Svetozara Ćorovića.

Toga dana biće održano i finalno veče na kojem će, uz zabavni program i druženje, biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade najuspješnijima.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...