Depresija i nasilje u obitelji sve veći problemi u bh. društvu

Depresija i nasilje u obitelji su sve veći problemi u bosanskohercegovačkom društvu, upozoreno je na okruglom stolu na temu “Obitelj u krizi/Izazovi s kojima se suočavaju obitelji u doba pandemije covida-19” koji je održan danas u Mostaru.

Skup je organiziralo Udruženje za sistemsku praksu i terapiju BiH (USPIT), a s ciljem pronalaska adekvatnih rješenja i odgovora na potrebe građana koji se s tim izazovima susreću.

Edna Haznadarević iz USPIT-a, podružnica Mostar, istaknula je kako se ljudi najviše susreću s izazovima depresije.

“Imamo mnogo pokazatelja da ima jako puno depresije, ali i straha, koji se nekako sve više povećava posebno iz razloga što se u zadnje vrijeme ponovno povećava i broj zaraženih, ali i zbog informacija dostupnih u medijima, koje su možda točne, a možda nisu”, kazala je Haznadarević.

Navela je kako se danas obilježava godina dana otkako je krenuo lockdown i pandemija koronavirusa u BiH.

“Naše obitelji, ali i pojedinci suočavaju se sa svim izazovima koje je pandemija donijela, odnosno još uvijek donosi, i važno nam je bilo da danas kao stručnjaci sjednemo, porazgovaramo i vidimo s čim se točno naše obitelji bore”, kazala je Haznadarević.

Specijalist traumatske psihologije u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Mostar Marko Romić istaknuo je kako se broj slučajeva nasilja u obitelji povećava.

“Sve više je onih koji dolaze s tim problemom. Mi nažalost nemamo nekakve jasne statistike, ali očigledno je da problemi mentalnog zdravlja općenito rastu, pa u okviru toga i problemi nasilja u obitelji, depresije, anksioznosti, nekih traumatskih reakcija i slično”, kazao je Romić.

Dodao je kako je održavanje okruglih stolova na ovu i slične teme važno, te da takvi događaji djelomično mogu doprinijeti rješavanju navedenih problema.

“Mi moramo govoriti na tu temu, moramo se educirati, poticati ljude da nekako tragaju za onim rješenjima koja će biti najdjelotvornija, najprikladnija i koja su prethodno provjerena, nemamo neke druge načine osim da kombiniramo ovakve skupove i zajedno s medijima to pokušamo plasirati što većem broju ljudi”, istaknuo je Romić.

Socijalna radnica iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Stari grad Elma Ljevo kazala je kako u ovom centru dosad nije zabilježeno povećanje broja novih slučajeva.

“Kod nas se broj intervencija smanjio, ali se povećao obujam telefonskih kontakata i konzultacija za nekih 30 do 35 posto. Imamo možda 10 posto novih slučajeva, što i nije toliko puno i trenutno je u redu, svi naši pacijenti većinom su stabilni s obzirom da su to šizofreničari i duševni bolesnici, ali još ne znamo i ostaje nam vidjeti hoće li se dogoditi neki posttraumatski efekt”, kazala je Ljevo.

Na današnjem događaju o problemima i izazovima s kojima se suočavaju obitelji kroz pandemiju koronavirusa govorili su stručnjaci koji izravno rade na navedenim problemima.

 

 

(N1)