Demonstranti u Mijanmaru poručili: Borit ćemo se do kraja

Demonstranti su nastavili proteste u Mijanmaru protiv prošlomjesečnog puča i obećali su da se neće zaustaviti dok se ne poništi vojni puč.

“Nemamo načina da se vratimo. Borit ćemo se s njima do kraja. Oni nemaju ništa, oslanjali su se samo na svoje oružje”, rekao je demonstrant iz Okkaplapa.

Deseci hiljada demonstranata okupili su se širom zemlje kako bi protestirali, prebacujući se s jednog mjesta na drugo dok su vojne snage radile na njihovom razbijanju, izvještava dpa.

Precizan broj poginulih gotovo je nemoguće utvrditi. No, izvještaji iz zemlje ukazuju da je u sukobima sa sigurnosnim snagama posljednjih sedmica poginulo oko 80 ljudi.

Prema izvještajima lokalnih vijesti, protesti su također nastavljeni u utorak u gradovima Mandalay, Monywa i Pathenin, te u regijama i državama Kachin, Karen, Pyay, Shan i Tanintharyi. Bilo je izvještaja o više od 40 uhapšenih demonstranata u gradu Myeik.

U gradu Sanchange grupa demonstranata koji su veći dio ponedjeljka proveli zarobljeni u obližnjim kućama dok su pokušavali izbjeći sigurnosne snage, rekli su da je većina njih uspjela da se izbavi do utorka.

“Jučer smo protestirali u Sanchaungu i bilo je preko 1.000 demonstranata. U 15 sati policija nas je opkolila i zadržali smo se u kućama … Mislili smo da će njihove trupe napustiti mjesto oko 19 sati, ali nisu”, opisao je Shar Yahmone situaciju.

“U 20 sati pojačali su prisustvo naređujući da svi ljudi koji se skrivaju moraju izaći ili će poduzeti mjere protiv vlasnika kuća … pucali su i prijetili ljudima. Zauzeli su neke kuće i uhapsili demonstrante”, rekao je Shar Yahmone, dodajući da je većina demonstranata mogla otići do 4 sata ujutro.

Tokom akcije privedeno je 27 demonstranata, a postoje i tvrdnje o policijskoj brutalnosti. Video snimke i slike pokazuju da su vojne snage pucale i prijetile narodu.

Demonstranti su zatražili prestanak vojne kontrole i žele da čelnica Aung Sang Suu Kyi bude puštena na slobodu. Ona je u kućnom pritvoru.

Čelnici državnog udara tvrde bez dokaza da se Nacionalna liga za demokratiju Suu Kyi umiješala u glasanje na izborima u novembru.

BHRT