Delegacija SDP Jajce odala počast Lovrenoviću i Bijediću

Podijeli članak:

Danas je delegacija OO SDP Jajce posjetila sarajevsko groblje Bare i tom prilikom odala počast najpoznatijem bosanskohercegovačkom političaru Džemalu Bijediću, kao i našem cijenjenom sugrađaninu profesoru Dubravku Lovrenoviću.

Prije četrdeset i pet godina, zajedno sa suprugom poginuo je Džemal Bijedić. Bio je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih političara, antifašista, socijalista i istaknuti ljevičar.
Džemal Bijedić je bio organizator otpora fašizmu u Drugom svjetskom ratu. Učesnik je bitke na Sutjesci i nosilac Partizanske spomenice. Obnašao je niz važnih funkcija u bivšoj Jugoslaviji, a 1967. godine postao je predsjednik Narodne Skupštine BiH, da bi 1971. godine, na prijedlog Josipa Broza Tita, postao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije. Dao je veliki doprinos u razvoju privrede i obrazovanja.

U današnjoj turbulentnoj političkoj situaciji se može reći da nikad nije bila aktuelnija poznata izjava Džemala Bijedića: “Mi smo revoluciju vojevali i za to da se jednom za svagda utvrdi čija je ovo zemlja Bosna i Hercegovina, da ne bude ni carska ni spahijska, da ne ostane provincija u pozadini, oko koje se kusuraju velikosrpska i velikohrvatska buržoazija i bosanski begovat”.

Neka mu je laka zemlja bosanskohercegovačka i vječna mu slava i hvala.

Jučer je bila peta godišnjica smrti našeg sugrađanina Dubravka Lovrenovića, profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je jedan od naših najvećih medievalista i historičara i najzaslužniji za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Bio je veliki zaljubljenik u svoj rodni grad Jajce, te je svojim radom i zalaganjem doprinio realizaciji mnogih projekata. Jajčani će ga se uvijek sjećati.

Neka mu je laka zemlja bosanskohercegovačka i vječna mu slava i hvala, poručili su.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...

Javnost u Britaniji je bila šokirana kada je bakica Melita Norvud otkrivena kao dugogodišnji...