Search
Close this search box.

Dani evropskog filma u kinu Meeting Point od 10. do 19. maja, ulaz besplatan

Podijeli članak:

Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini, filmska revija zahvaljujući kojoj će publika imati priliku da uživa u 11 najboljih evropskih filmova, biće održana u kinu Meeting Point u Sarajevu od 10. do 19. maja, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Kako je saopšteno iz Meeting Pointa, besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije, a filmovi se prikazuju svaku veče u 20 časova, osim u nedjelju, 19. maja, kada su na programu dva filma – u 18 i 20 časova.

Program povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, zelenog svjetla za pristupne pregovore BiH sa EU i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU, organizuju Evropska unija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa kulturnim institutima zemalja članica Evropske unije (EUNIC) i ambasadama zemalja članica Evropske unije u BiH.

Dani evropskog filma počinju 10. maja u 20 časova projekcijom romantične komedije “Moja velika noć” (“Mi gran noche”, 2015.) reditelja Alexa de la Iglesija.

“Agencija za zapošljavanje šalje Hosea u industrijsku halu u okolici Madrida da snimi novogodišnji program. Stotine učesnika poput njega tu provode sedmicu i po zatvoreni i očajni, glumeći da se odlično zabavljaju na dočeku Nove godine. Alfonso je muzička zvijezda spremna na sve da osigura maksimalnu gledanost. Njegovog protivnika Adanea, mladog latinoameričkog pjevača, proganjaju obožavateljke koje žele da ga ucijene. Voditelji se međusobno mrze i takmiče za naklonost producenta. Ono što niko ne zna je da je Alfonsov život u opasnosti”, pojašnjeno je u saopštenju uz napomenu da film predstavlja Ambasada Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini.

U subotu, 11. maja u 20. časova na programu je komedija “Bosonog na Strništu”  (“Po strništi”, 2017.)  u režiji Jana Svjeraka.

“To je priča o dječaku koji s porodicom napušta Prag tokom Drugog svjetskog rata i seli se u malo selo Slavonice. Tamo upoznaje dalje rođake i prilagođava se novom načinu života. Film predstavlja Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini”, navode iz Meeting Pointa.

U nedjelju, 12. maja u 20 časova na programu je francuski film “O Joan” (“Á propos de Joan”, 2022.), koji predstavljaju Francuska ambasada i Francuski institut u Bosni i Hercegovini.

“Ova romantična drama donosi priču o Joan Veri, nezavisnoj ženi punoj ljubavi, slobodnog i avanturističkog duha. Kada joj se prva ljubav bez najave vrati nakon godina odsustva, ona odlučuje da mu ne kaže da imaju zajedničkog sina. Ova laž zbog propusta je za nju prilika da se ponovo osvrne na svoj život: mladost u Irskoj, svoj profesionalni uspjeh, svoje ljubavi i odnos sa sinom. Naizgled ispunjen život, ali koji krije tajnu s kojom će se morati suočiti. Režiju potpisuje Laurent Larivière”, navedeno je dalje.

U ponedjeljak, 13. maja u časova sati na programu je drama “Plavi cvijet” (“A blue flower”, 2021.), koju predstavlja Veleposlanstvo Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

“Uoči Mirjanine 20. godišnjice rada, kada treba primiti nagradu na proslavi, njeni odnosi s voljenima ilustriraju dijelove njenog života: onaj koji je iza nje, onaj koji trenutno živi i onaj koji tek dolazi. Film u režiji Zrinka Ogreste”, nevdeno je u saopštenju.

U utorak, 14. maja publika u kinu Meeting Point u 20 časova na rasporedu je film “Čovjek bez krivice” (Mož brez krivde, 2022.), Ivana Gergoleta koji predstavlja Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, a koji donosi priču o ličnoj osveti i iskupljenju smještena u Trstu, gradu na Jadranu, na granici između Italije i Slovenije.

U srijedu, 15. maja u 20 sati na programu je drama “Evropa” (2023.), koju predstavljaju Ambasada Republike Austrije i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini.

“Beate je ambiciozna izvršna direktorica koja radi u EUROPI, tajnovitoj korporaciji koja želi proširiti svoje poslovanje na balkansko područje. Iako naizgled promovira filantropiju, EUROPA zapravo treba kupiti zemljište od stanovnika udaljene doline u Albaniji. Režiju potpisuje Sudabeh Mortezai”, navode iz Meetong Pointa.

U četvrtak, 16. maja, u 20 časova publika može pogledati film “Zbornica” (“Das lehrerzimmer”, 2023.) koji predstavljaju Njemačka ambasada i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini.

“Kada jednog od njenih učenika osumnjiče za krađu, nastavnica Carla Nowak odlučuje da rasvijetli problem. Uhvaćena između vlastitih ideala i školskog sistema, posljedice njenih postupaka prijete da je slome. Film je režirao Ilker Çatak”, pojašnjeno je dalje.

U petak, 17. maja u 20 časova na programu je komična drama “Dobro sam” (“Io sto bene”, 2020.), koji predstavlja Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini.

“Radnja filma prati priču o Antoniju koji je cijeli život proveo daleko od svoje domovine Italije. Putevi mu se ukrštaju sa Leom, mladom italijanskom umjetnicom koja pokušava da izgradi život u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se ogledaju jedna u drugoj. Bude se sjećanja iz prošlosti i naposljetku pružaju mirniju budućnost oboma. Reditelj filma je Donato Rotunno”, navode iz sarajevskog kina.

U subotu, 18. maja u 20 časova na programu je dokumentarni film “Imadovo djetinjstvo” (“Imads barndom”, 2021.), koji predstavlja Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini. “Nakon dvije godine u zarobljeništvu, Imad, njegov mlađi brat Idan i majka Ghazala pušteni su iz logora za izbjeglice u Kurdistanu. Izlječenje od trauma im ne ide lako, ali čini se da Imadu pada posebno teško. Još nema ni pet godina a već je proveo više od pola života trpeći teror, zlostavljanje i ‘obuku’ čiji cilj je bio da ga učini bezosjećajnim. Reditelj ove dokumentarne priče je Zahavi Sanjavi”, pojašnjeno je dalje.

Program Dana evropskog filma završava se u nedjelju, 19. maja, kada publika može pogledati dva filma.

“U 18 časova na programu je film Dénesa Orosza ‘Ni sa tobom’ (‘Seveled’, 2019.). Romantična komedija o Gergu, intelektualcu nalik na Hugha Granta, čija majka boluje od ozbiljne srčane bolesti i ima još samo nekoliko dana života. Zbog toga je opsjednuta idejom da dobije unuče. Da bi majčinim posljednjim satima dao smisla, Gergo zamoli svoju komšinicu, bivšu striptizetu Saci koja je u petom mjesecu trudnoće, da s njim posjeti majku u bolnici i kaže da nosi njegovo dijete. Film predstavlja Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je dalje.

U 20 časova na programu je drama “Barbar Otto” (“Otto barbarul”, 2020.), koji predstavlja Ambasada Rumunije u Bosni i Hercegovini.

“Otto, sedamnaestogodišnji panker, uključen je u istragu socijalnih službi o smrti svoje djevojke Laure. Našao se u začaranom krugu kojeg su stvorili njegovi roditelji, nijemi djed i Laurina majka. Fabula je filma u režiji Ruxandra Ghitescu”, pojašnjeno je u saopštenju.

Filmovi se prikazuju s titlovima na našem i engleskom jeziku, dok će rumunski film “Barbar Otto” biti dostupan samo s titlovima na engleskom jeziku.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...