Dani dijaspore donose raznovrstan program u Travnik, kao i veliki koncert Zdravka Čolića

Podijeli članak:

Druga po redu kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore” u organizaciji Općine Travnik, ove godine će se održati u periodu od 31. 7. do 5. avgusta, 2023. godine u Travniku.
Raznovrstan i zanimljiv program ovogodišnje manifestacije se zvanično otvara promocijom knjige “Otac”, mlade spisateljice i novinarke Glorije Lujanović, a koja će se održati u ambijentu tvrđave Stari grad, a već narednog dana autor Enver Palalić predstavit će izložbu fotografija “Bosnom Hodim”.

Manifestacija je koncipirana tako da se sadržaji odvijaju na više lokacija u Travniku, a i ove godine “Dani dijaspore”, pored održavanja brojnih kulturno-zabavnih sadržaja, prije svega predstavljaju odličnu priliku za druženje, brojne privredne susrete i uspostavljanje saradnje.

Dani dijaspore donose veoma značajno stručno predavanje na temu “Društvo i mentalno zdravlje” dr. Esada Boškaila, kao i edukativnu radionicu Vere Klopčić pod nazivom “Romi u Bosni”. Također, ovom prilikom održat če se i promocija knjige autora Fadila Mešana “Stotinu godina travničkog fudbala 1920 – 2020 u riječi i slici”, kao i književno-muzičko veče “Patuljci s Plave vode”uz Rusmira Agačevića – Rusa, Mirka i Nebojšu Adžaipa i Roberta Augustinovića.

Kao kruna, ovogodišnje manifestacije je veliki koncert nadaleko popularnog Zdravko Čolić, koji će se održati na stadionu PKSC “Pirota”, a za koji, vlada ogromno interesovanje javnosti.

Manifestacijom “Dani dijaspore” nastoji se očuvati i ojačati veza s nekadašnjim stanovnicima općine Travnik, koji su svoje rodno mjesto zamijenili prebivalištem u inostranstvu.

Posebno zadovoljstvo nam pričinjava kada u ovim ljetnim mjesecima primjećujemo kako Travnik vrvi domaćim i stranim turistima, ali i brojnim posjetiteljima iz dijaspore, što nam potvrđuje da je zapravo veza sa svojim rodnim krajem neraskidiva i da svi se ipak vraćamo na mjesto nastanka

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...