Dane Novak iz Jajca: Naš narod je doživio golgotu u svakom smislu

Podijeli članak:

Dane Novak (71) je poznat brojnim Jajčanima po svom političkom angažmanu, ali i po ugostiteljskoj djelatnosti. Njega slobodno možemo nazvati jednim od simbola povratka Srba u Jajce, jer se uvijek isticao po svom društvenom i političkom radu.

– Rođen sam u selu Grdovu u kojem su se poštovali i pomagali komšije muslimani, a trećeg naroda nismo imali. To poštovanje je bilo još od starinskih vremena koje smo nastavili gajiti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, moj djed, stričevi i dva ujaka poginuli su na strani partizana. Kao vojnik i ja sam nastavio tim putem, služio sam vojsku u Zagrebu pa sam zatim na Brijunima. Narod je uvijek na neki način bio jadan i bijedan, ali uprkos svemu tome gajili smo to zajedništvo i voljeli smo se uzajamno. U međuvremenu postajali su neki ljudi kojima je to sve to smetalo i na kraju došlo je vrijeme te ratne nevolje i stradanja nedužnog naroda na sve tri strane, priča nam Dane Novak.

Jedan je od osnivača sam SDS u Jajcu i kako nam je rekao, priključio se stranici kojoj pripada kao Srbin, a istim putem išle su njegove komšije koje su podržavali stranke kojima etnički pripadaju. Imenovan je za predsjednika mjesnog odbora SDS Grdova.

– Do posljednjeg dana poštovali smo se sa svojim komšijama i jako dobro pazili, ali i s onima iz Starog Sela Bavra, Dobrog Brda… I oni su u to vrijeme osnovali SDA stranku u svojim mjestima, a čak sam bio prisutan i na samim sastancima kad su je osnivali. U jako dobrim odnosima smo se i razišli te nesretne 1992. godine i to bez ikakvih problema u miru. Oni su svi otišli prema Travniku, dok sam ja prema Donjem Vakufu. Za takve stvari i izbjeglištvo nije se pitalo ni mene, niti mojih komšija, prisjeća se Novak, koji smatra da rat nikome ništa nije donio dobro.

Golgota naroda

U Jajcu danas živi nešto više od 100 Srba, koji su uglavnom starije životne dobi.

– Za vrijeme izbjeglištva bio sam u Brčkom, gdje i danas živi veliki broj Jajčana. Moj izbjeglički život se završio 2001. godine kada sam se vratio u Jajce zahvaljujući pokojnom Branku Čavaru tadašnjem načelniku naše općine koji je radio intenzivno na povratku Srba na svoja ognjišta. Preko 600 Srba je vraćeno u Jajce do 2004. godine. Kasnije je taj povratak jednostavno stao i danas je sporadičan, kategorično je rekao Novak koji je odmah po povratku u Jajce osnovao stranku Demokratski narodni savez (DNS).

Dane Novak smatra da političke elite imaju itekako dobre odnose i saradnju, a njihovu vladavinu na svojoj koži osjeti samo nedužni narod,

– Političari su zacrtali i ostvarili, četiri godine vojničkog, a kasnije i 20 godina političkog kojeg su iskoristili da državni kapital prebace u privatne ruke. Naš narod je doživio golgotu u svakom smislu, pored toga što smo bili raseljeni, sad se i iseljavamo. Teško mi je, što obrazujemo mlade ljude koji nam odlaze i postaju sluge u drugim državama. Dok narod bježi trbuhom za kruhom, vladajuće stranke uvijek su imale dobru saradnju i štite svoje interese, a i sada im to polazi za rukom, kazao je Dane.

Poziv za obnovu

U tijeku je rekonstrukcija pravoslavne crkve „Uspenja Bogorodice” u Jajcu. Radovi se izvode kroz nekoliko faza.

Izgradnja ove crkve započela je 1930., a završena je 1935. godine. Crkva je u potpunosti srušena u ratu 1992-1995. godine miniranjem.  Nakon miniranja ostao je samo očuvan zvonik i dio podne konstrukcije, te dio ikonostasa, materijal kojim je crkva bila izgrađena nalazi se u samom dvorištu.

– Davne 2003. godine pokrenuli vjersku službu u Jajcu, a nju smo organizirali u kući u neposrednoj blizini srušene crkve. U to vrijeme smo počeli i s prikupljanjem novca za obnovu crkve. Prvu transu smo dobili od Vlade Federacije BiH u iznosu od 40.000 KM koje su utrošene za izradu projekta i prikupljanja projektne dokumentacije kao i za geodetska ispitivanja. U ovoj godini imamo plan da pokrijemo crkvu, a ovom prilikom pozivamo sve ljude u ovoj našoj BiH bez obzira na vjeru i naciju, da nam pomognu i da konačno napravimo pravoslavnu crkvu u Jajcu, poručio je on.

Jedan od najvećih problema za Danu Novaka bilo je dokazivanje vlastite zemlje, a za sječu drva i krivično je morao odgovarati.

– Posjedujem veliku imovinu za koju sam dokazao da je lično moja, ali i krivično sam odgovarao, Iako sam imao rješenja da mogu sjeći u svome, ali to je bilo nedovoljno pa sam morao odležati i zatvorsku kaznu u Busovači i Bihaću. Kad sam došao iz zatvora ponovo sam doživio pritisak od nadležnih. Iako nisam trebao dokazivati za svoje, tek prošle godine vraćena mi je moja imovina. Posjedovao sam preko 156 dunuma šume, dok sam jedan dio sada i prodao. Ne vidim razlog da ne raspolažem sa svojom imovinom ili da kradem šumu iz svoga, više nego što je to propisano papirima, zaključio je Dane Novak.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...