Search
Close this search box.

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Podijeli članak:

Obilježavanjem ovog datuma želi se postići jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i inkluziji osoba s invaliditetom u društvo.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, širom svijeta obilježava se 3. decembra, a ovaj dan ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Ovaj važan datum ustanovile su Ujedinjene nacije 1992. godine, a Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. marta 1993., pozvala je sve zemlje članice UN-a da ističu obilježavanje tog datuma, kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i inkluziji osoba s invaliditetom u društvo.

Cilj obilježavanje je potpuno i jednako uživanje ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom. Ovaj cilj je postavljen od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, a usvojen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 1982. godine.
Ovaj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su prije svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili čulna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i efikasno učešće u društvu na jednakoj osnovi s drugima.

Simbol Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je plava riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku „Enable“ što znači “omogućiti”.

 

 

(Jajce Online/Adna Smajič Skopljak)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka