Danas počinju ‘Plivske omahe’ u Jajcu

Podijeli članak:

U Jajcu danas počinje XV Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje“  manifestacija koja se u Jajcu održava od 2007. godine.

Ono što je potrebno posebno naglasiti je to da je manifestacija „Plivske omahe“, bosanskohercegovačko, jedinstvena u Bosni i Hercegovini, te ista na najadekvatniji način oslikava međureligijsku saradnju, koja je na području općine Jajce na jednom veoma zavidnom nivou.

Svečano otvaranje Festivala bit će danas u 12 sati na platou Doma kulture, a za 17.30 sati predviđena je izložba kaligrafije Abdulhaka Hadžimejlića i Elvedine Hebib.

Dom kulture Jajce ovu značajnu kulturnu manifestaciju organizuje u saradnji s vjerskim i kulturnim institucijama iz Jajca uz svesrdnu podršku Općine Jajce i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Drevni običaj

Naziv manifestacije je inspirisan narodnom mitologijom i običajima Đurđevdana.Uvečer, uoči Đurđevdana, u većini krajeva Bosne, skupljala se „omaha”, vodena pjena sa slapova ili vodeničkih kola, a ponegdje se voda donosila s izvora.

Djevojke su, također, dan uoči Đurđeva, brale miloduh, kojeg bi navečer stavile uprikupljenu “omahu” i na Đurđev, u zoru, tom vodom prale tijelo i lice. No, kod mladića je postojao običaj da kradu miloduh od djevojaka, odnosno da pokušavaju krasti, jer su djevojke, opet, organizirale svojevrsne straže.

Plivska omaha

Omaha je voda koju je prskao mlinski kamen. Osim što se smatralo da „omaha“ ima estetsku funkciju, vjerovalo se da ona poboljšava i zdravlje osobe koja se njom okupa ili umije.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...