Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u gradovima BiH

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je danas u gradovima Bosne i Hercegovine. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, 27. januar proglasili danom sjećanja na sve žrtve nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu. 

Mostar: Sjećanje na žrtve holokausta

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici židovske zajednice, antifašističkih udruga i izaslanstvo Grada Mostara, koje je predvodila glavna savjetnica Radmila Komadina, položili su vijence na židovskom groblju “Sutina”.

“Mi starije generacije dužni smo da uporno gajimo sjećanje na žrtve holokausta kako se takvo nešto više nikad ne bi ponovilo. Fašizam ima milijun lica i moramo biti uporni u našoj misiji da se novim generacijama ne dogodi prokletstvo rata kakvo smo imali 90-ih godina. Što nas je više veće su nam šanse da uspijemo u našoj nakani”, poručio je predsjednik Židovske zajednice Mostara Zoran Botić.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić dodao je kako se na Međunarodni dana holokausta treba prisjećati prošlosti, ali i nadahnuti za budućnost.

“Mi u Bosni i Hercegovini ne tako davno svjedočili smo zločinima i masovnim pogubljenjima. Moramo učiti iz takvih stvari, ali i na iskustvu židovskog naroda, koji je došao na rub istrebljenja, ali se snagom, jedinstvom i voljom uzdigao se”, kazao je Đulić.

Reisu-l-ulema Kavazović: Nedopustiv zaborav i negiranje Holokausta i genocida

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, obratio javnosti i uputio pismo predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldu S. Lauderu i Jakovu Finciju, predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH.

“Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta svake godine nas podsjeti na genocid tokom Drugog svjetskog rata u kojem je pogubljeno šest miliona Jevreja. Zloglasni logor u Aušvicu je oslobođen prije 76 godina, 27. januara 1945. godine, kada se i obilježava ovaj važan datum. Civilizirani svijet se uvijek i iznova mora prisjećati Holokausta kako nove generacije ne bi zaboravile na vrijeme kada je fašizam dominirao nad humanošću. Ne smijemo se zanositi da će zlo samo od sebe iščeznuti sa lica Zemlje. Zaborav i negiranje Holokausta i genocida je nedopustivo, jer upravo zaborav vodi u nove slične pohode mračnih sila koje ne trpe drugog i drugačijeg”, kaže se u pismu reisu-l-uleme.

“Narod kojem pripadam”, navodi se dalje u pismu reisu-l-uleme “u potpunosti suosjeća sa svim žrtvama Holokausta i mi zasigurno nećemo zaboraviti podsjećati na ono što se desilo”.

Novalić: Učiti mlade univerzalnoj vrijednosti svakog čovjeka

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da se “danas, ali i svakog drugog dana, svi trebamo pokloniti i odati počast žrtvama holokausta”.

“Sjećanja na užas i zvjerska mučenja žrtava holokausta moraju biti svakodnevna. Takav mrak čovječanstva nikad više se ne bi trebao ponoviti. Nažalost, pored iskustva iz II svjetskog rata, i sami smo bili svjedoci da ideja ubijanja nekog samo jer je ‘drugačiji’ ne miruje.

Mi u Bosni i Hercegovini imamo razlog da budemo dodatno susosjećajni sa žrtvama holokausta zbog naših žrtava genocida koji je učinjen u srcu Evrope na kraju 20. vijeka.

Naša je obaveza neprekidno podsjećati mlade naraštaje o strašnim zločinima učinjenim nekome samo zato što su pripadali drugom narodu. Mlade treba učiti univerzalnoj vrijednosti da je svaki čovjek jednako dragocjen, kako god da se zove ili kojem god narodu da pripada”, kaže se u poruci premijera Novalića, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Zvizdić: Danas više nego ikada moramo biti protiv svih oblika diskriminacije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, u povodu 27. januara, Dana sjećanja na žrtve holokausta, poručio je da danas više nego ikada moramo biti protiv svih oblika diskriminacije, netolerancije, ksenofobije i rasizma.

“Jer, 1945. je rečeno “nikad više”, a 1995. desio se genocid u Srebrenici. Gradimo svijet jednakosti, pravde i dostojanstva za sve”, objavio je Zvizdić putem Twittera.

Odlukom Glavne skupština Ujedinjenih naroda Međunarodni dan holokausta obilježava se 27. siječnja, na datum kada je 1945. oslobođen koncentracijski logor “Auschwitz”.

Nacističke vlasti u holokaustu su ubile oko šest milijuna Židova, a od tog broja oko jedan milijun u Auschwitzu.

Čubrilović: Dan opomene i tužnog sjećanja na sve žrtve nacizma

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović podvukao je da je 27. januar, Međunarodni dan holokausta, dan opomene i tužnog sjećanja na sve žrtve nacizma, na patnje Jevreja, Roma i Srba u nacističkim logorima smrti.

“Ovo je dan u kojem treba da se sjetimo miliona nevinih žrtava nacizma i holokausta, kako i svih nevino ubijenih sunarodnika, sve djece koja su stradala u ustaškim logorima smrti samo zato što su bila druge vjere i nacije”, kazao je Čubrilović.

Dodao je da će sada svijet imati priliku da vidi sve strahote nacizma koje su prošli Jevreji, Romi i Srbi kroz logor Jasenovac, zahvaljujući filmu “Dara iz Jasenovca”, čija distribucija u američkim kinima uskoro počinje.

Naglasio je i da je sjećanje na svaku žrtvu važno, da se više nikada i nikome ne ponovi zločin te je izrazio nadu da će ubrzo početi izgradnja memorijalnog centra i muzeja Donja Gradina, u znak sjećanja na žrtve kompleksa logora smrti Jasenovac, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Narodne skupštine Republike Srpske.

svijece_za_zrtve_genocida
Foto:FENA

U Memorijalnom centru Srebrenica obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, danas je na simboličan način ovaj datum obilježen i u Memorijalnom centru Srebrenica. Žrtve genocida u Srebrenici i članovi tima Memorijalnog centra zapalili su šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu.

Tom prilikom je najavljena i izrada Kalendara sjećanja koji će obuhvatiti sve važne datume – kako one vezane za genocid i zločine protiv čovječnosti u ratu 1992.-1995., tako i za važne međunarodne datume kojim se obilježava sjećanja na holokaust i druga masovna stradanja koja su rezultat zločina širom svijeta, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

BHRT