Dan Grada Sarajeva bez gradonačelnika

Teške su okolnosti u kojima se danas obilježava Dan Grada Sarajeva. Na najznačajniji datum Sarajevo nema novoizabranog gradonačelnika. Stanjem u glavnom gradu građani nisu zadovoljni. Kažu kako je sramota da političkim prepucavanjima i malverzacijama ruše ugled Sarajeva, i to baš na obljetnicu.

[embedded content]

Šesti travanj najznačajni je datum u povijesti grada Sarajeva. Upravo tog 6. travnja 1945. Sarajevo je oslobođeno fašističke okupacije. Ko će biti 39. gradonačelnik još nije poznato.

Obljetnica dočekana u političkim previranjima i prepucavanjima. Gradonačelnik u tehničkom mandatu. Sarajevo se danas oblikuje po stranačkim i osobnim interesima. To se pokazalo prilikom neizbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika. Sarajevo na svoj najznačajniji dan nema gradonačelnika.

“Sarajevo to nije zaslužilo, ni sarajevska prošlost, ni bivši gradonačelnici koji su bili velika imena u povijesti, a ni u konačnici građani Sarajeva naravno, nisu zaslužili ovakvo igranje sa imidžom Sarajeva”, smatra povjesničar Husnija Kamberović.

A igra se nastavlja, između pozicija predsjedatelja Gradskog vijeća i pozicije gradonačelnika. Između nacija. Nakon neuspjeha da tu poziciju obnaša Bogić Bogićević, SDP je predložio novog kandidata – dopredsjednicu svoje stranke Benjaminu Karić. Iz SDP-a navode kako su se opredijelili za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti.

“Benjamina je osoba koja će na odgovarajući način predstavljati ovaj grad, da mi koji se poistovjećujemo, čiji je dio identiteta što smo Sarajlije, ne strepimo što će naš predstavnik reći i što kažu Sarajlije da će nas ‘provaliti'”, kazao je Saša Magazinović (SDP BiH).

Politička kriza koja vlada u glavnom gradu, za građane je, kažu, sramotna.

  • Sramota, jašta da je sramota u ovakvoj situaciji
  • (kakav gradonačelnik treba biti?) Čovjek koji će ujediniti Sarajevo, da bude Sarajevo. Kao što je uvijek i bilo.
  • Treba iskusan čovjek da bude, ali teško. Teško je naći takvog čovjeka, kad je čovjek koji je trebao da bude odustao od svega nema se šta pričati.

A je li Benjamina Karić ta koja će u idućem razdoblju obnašati tu funkciju, ili će biti još predloženih kandidata, iz Naše stranke i Naroda i pravde nisu željeli komentirati. Iz SDP-a kažu kako vjeruju da će Karić dobiti potporu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kao i građana Sarajeva.

BHRT