Search
Close this search box.

Dalila Dlakić Kahrić: Ekranizam kod djece

Podijeli članak:

Često vidimo djecu, pa čak i male bebe kako se zabavljaju gledajući u pametne telefone,tablete, a ono čega pojedini roditelji nisu svjesni jeste da vrijeme provedeno ispred ekrana može ostaviti velike posljedice na dječje zdravlje.
U stručnoj terminologiji psiholozi koriste pojam „ekranizam“.

Ekranizam označava negativne utjecaje ekrana na mozak. Najjednostavnije rečeno predstavlja određenu ovisnost o ekranima. Posebnu pažnju treba obratiti na izlaganje ekranima djece rane i predškolske dobi s obzirom na to da su prve tri godine života djeteta najintenzivnije za jezičko-govorni razvoj djeteta.

Prve tri godine života ključne su za razvoj mozga koji raste brže od bilo kojeg drugog organa.

Pretjerano gledanje ekrana mijenja strukturu dječijeg mozga na negativan način. Rezultati raznih istraživanja pokazuju da što je veća izloženost ekranima promjene u mozgu su dublje, što u zadnje vrijeme dovodi do toga da sve veći broj djece ima jezično- govorne poteškoće,poteškoće pažnje i koncentracije, sporiji kognitivni razvoj, teškoće u komunikaciji, nekontrolisan bijes, slaba samokontrola,problem sa komunikacijom i slično, a ako se na vrijeme ne prepoznaju negativnosti koje su nastale usljed prekomjernog provođenja vremena ispred ekrana, to može imati mnogo veće posljedice.

Navedene poteškoće su slične simptomima autizma zbog toga se ekranizam još naziva pseudoautizmom ili digitalni autizam.

Ukoliko vaše dijete ne prihvata saradnju i odbija prestati koristiti mobitel, tablet i slično to je zasigurno alarm i prvi simptom ekranizma. Pravovremeno djelovanje je vrlo važno da bi dijete imalo pravilan rast i razvoj. Važno je da roditelji na vrijeme primijete promjene na djetetu i da zatraže pomoć.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka