Search
Close this search box.

‘Da su svi ostali Jugosloveni kao što su se nekada busali u prsa, rata ne bi bilo’

Podijeli članak:

Aleksandar Stanković je gostovao u emisiji “Zavidavanje” govorio o svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri, privatnom životu, ali i o politici.

“Meni Jugosloven nije uvreda, jer da su svi ostali Jugoslaveni kao što su se busali nekada u prsa, rata sigurno ne bi bilo. Jugosloveni po meni nisu velikosrbi i to nisu ljudi koji su započeli rat. Možda jesu neki koji su za sebe mislili da su Jugosloveni, ali nisu bili. Bili su ustvari ostrašćeni pripadnici svoje nacije, tako da mi to nije nikakva uvreda”, kazao je.

Dodao je da jeste sentimentalan prema državi u kojoj se rodio, ali da je duboko svjestan da ona danas ne može postojati. Smatra da je bolje da smo u političkom smislu odvojeni.

“To bi bila nepodnošljiva država u kojoj bi Srbi i Hrvati živjeli skupa i imali neko zajedničko predstavničko tijelo, tako da bolje da je ovako, ali sad kad je već ovako, onda imamo slobodne ruke da komuniciramo na drugim poljima, a njih, hvala Bogu, ima”, rekao je.

Između ostalog je spomenuo i kako su ga često pokušavali smijeniti s javnog servisa te da je pritisaka bilo s raznih strana. U najboljem sjećanju će mu ostati Mirko Galić, koji ga je i doveo na javni servis.

“On mi je bio i gromobran prvih sedam godina i najčešće primjedbe koje su dolazile na moj račun kao tog novinara koji provocira i tako dalje, uopće nisu dolazile do mene. On je sve to kanalizirao nekako i dozvolio mi je da pustim dosta duboko korijenje. Kad je on otišao, kad se promijenila vlast i kad su došli neki urednici kojima nisam baš bio drag, to korijenje je bilo čvrsto da bi me tako lako maknuli”, rekao je.

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....