Search
Close this search box.

Da li su Vitez i Jajce najveći gubitnici!?

Podijeli članak:

Situacija oko lista za Skupštinu KSB se mijenja doslovno iz sata u sat, nove neslužbene informacije koje dobivamo govore nam kako je prijedlog liste sijedeći:

1. Ilija Nakić – Travnik

2. Suzana Krišto – Busovača

3. Anto Matić – Vitez

4. Ana Šindrić Novi Travnik

5. Dražen Matišić – Uskoplje

6. Boris Mrnjavac – Kiseljak

7.Ivo Šimunović – Jajce

8. Antonija Miličević – Fojnica

 

Promatrajući navedeni redoslijed može se zaključiti kako su Vitez i Jajce najveći gubitnici ovakve raspodjele.

Naime. Vitez je najveća općinska organizacija i sasvim je neprirodno da se nalazi na poziciji broj 3. stanovnici Viteza koji već dugo smatraju kako je njihova politika “na klupi” očekivali su kako bi Anto Matić kao neformalni vladar ove općinske organizacije trebao pozicionirati Vitez tamo gdje mu je i mjesto. No ni ovaj put to nije urađeno tako da se stekao dojma kako je Vitez prepustio Busovači ovu poziciju iako ona to svojim rezultatima u zadnjih 8 godina ne zaslužuje samo kako bi osigurao sebi sigurnu poziciju za Matića.

S druge strane i Jajce može biti nezadovoljno jer pozicija 7 će biti granična pozicija uslijed rasta opozicije i drugih okolnosti koje mogu utjecati na izborni rezultat. Jajce je tako iz nekog samo njima znanog razloga prihvatilo biti “fenjeraš” na ovoj listi.

Čudno je guranje najorganiziranije OO HDZ-a Kiseljak na poziciju broj 6. Naravno ovo je možda prihvatljivo ako Bradara bude nositeljica Državne liste, no u svakom drugom slučaju radi se o klasičnom degradiranju i ove općinske organizacije.

Ovo bi biračima bilo nevažno da se ne radi o Županiji koja će odlučivati o sudbini Hrvata i zbog ovakvih greški može doći u pitanje i treći izbor delegata u Dom naroda. Na ovaj način ostavlja se prostor da se mali isključivo bave svojim interesom, a velike organizacije kažnjavaju na ovaj način i time se demotivira birače na izlazak.

U konačnici ovo nije prijedlog koji je završni i treba voditi računa kako bi bilo dobro voditi računa i o činjenici da mnogi na listi su opterećeni aferama o kojima hrvatska javnost Središnje Bosne zna dovoljno i da ih i to može potaknuti na apstinenciju.

Ako se istinski želi dobiti 10 mandata sve političke stranke moraju težiti izvrsnosti unutar sebi, a ne klasičnom zadržavanju pozicija. I za kraj iako najmanje, Bugojno je opet zanemareno, kao i prilikom mnogobrojnih raspodjela pa i onih Ministarskih prije četiri godine što šalje jednu ružnu poruku prema sredini koja je krvlju platila naš ostanak i opstanak.

Nastavak ove priče očekujemo naravno vrlo brzo., kao i potvrđivanje konačnog prijedloga liste za Županiju Središnja Bosna ŽO HDZ-a BiH.

 

 

(Centralna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine,...

Četredestdevetogodišnji muškarac noćas je brutalno pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja...

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  je prohodna, a vozačima se savjetuje...

Dok je većini građana BiH plitak džep za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu, a...

Iako u teoriji uvođenje neradne nedjelje radnicima u trgovini zvuči pozitivno i u smjeru...

Današnjim utakmicama u grupama A i B će početi drugo kolo Evropskog prvenstva u...