Search
Close this search box.

Da li su mještani Jezera kod Jajca (ne)opravdano zabrinuti?

Podijeli članak:

Geološka istraživanja na području općine Jezero od kompanije Lykos Balkan Metals uznemirili su mještane i aktiviste. Dok jedni smatraju da se narušava okoliš i stvaraju moguće ekološke katastrofe, investitori ipak uvjeravaju da nakon tri godine istraživanja rade u skladu sa svim zakonima i da su o svemu upoznate nadležne institucije.

Istraživanja na području Općine Jezero, odnosno, na istražnom prostoru “Sinjakovo” koje pokriva općine Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero, a koje vrši kompanija Lykos Balkan Metals odnosno SNK Metali d.o.o. Bijeljina traju već godinama. Međutim, novi iskopi, krčenje šume za puteve te strah od klizišta i oštećenja izvora pitke vode, zabrinuli su mještane. A osim toga, zabrinuti su i za Plivu i Plivsko jezero jer se sve to, kako tvrde, vrši u brdima kod jezera.

Lujić: Sve poštujemo, a korist ima i imati će lokalna zajednica i država

S tim u vezi kontaktirali smo kompaniju Lykos Balkan Metals gdje nam je direktor tehničko-operativnih poslova Mladen Lujić objasnio šta ova kompanija radi već tri godine uz odobrenje Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske po projektu geohemijskih, geofizičkih i geoloških istraživanja olova, cinka, bakra, barita i pratećih metala na istražnom prostoru “Jezero”.

“Mi smo sada u trećoj fazi radova, a sve rezultate istražnog bušenja koje ispitujemo u laboratoriji, nadležne institucije mogu imati na uvid. Geološka ispitivanja donose ekonomski opravdan projekt u omjeru 1:100, a poslije dobivenih rezultata kompanija će imati bolju sliku da li i u kojem omjeru postoje navedene rude na ovim lokacijama. U trećoj smo godini istraživanja, a realnu sliku projekta ćemo znati za oko 5-6 godina. Možemo reći da je ovo zanimljiv projekt, od kojeg će veliku korist imati lokalna zajednica i država. Mještani našim dosadašnjim radovima dobivaju mnogo. Zaposleno je mnogo radnika, imaju sigurne plaće, stanujemo u njihovim kućama, novac ostavljamo u ugostiteljstvu, gradimo puteve…”, govori Lujić na početku razgovora.

Ističe da nema potrebe da mještani budu zabrinuti za radove koji se izvode te da sve nadgledaju institucije koje imaju dozvole za obavljanje poslova iz oblasti zaštite životne sredine, kao i obavljanje poslova revizije studija o procjeni uticaja na životnu sredinu. Također, ističe, da prije bilo kakvih radova Institut za vode uzima uzorke vode iz vodotoka, a ispitivanje se vrši i nakon radova te da su rezultati dostupni, a geološka ispitivanja baš nikako ne mogu naštetiti životu mještana.

Mještani i aktivisti zabrinuti su i za puteve, a Lujić govori da koriste šumske puteve, tamo gdje ih nema da ih prave, ali da će sve što bude uništeno od lokalnih puteva, biti rekonstruisano i vraćeno u prvobitno stanje te da su to i do sada radili.

“Mi imamo lokacije koje nam je geologija pokazala da su nam od interesa, ako do tih mjesta nema pristupnih puteva mi ih moramo napraviti da bi mogli nastaviti geološka ispitivanja. U zavisnosti od geografije terena, putevi koštaju od 1.000 KM do 100.000 KM. U Jezeru i Mrkonjiću je zahtjevan teren, lokalni putevi su veoma loši ili ih nema nikako, pa samim tim mi moramo uložiti mnogo više od planiranog u izgradnju puteva. Naprimjer, podatak je da smo planirali da ukupno uložimo 100.000 KM na izgradnju puteva do kraja projekta, a već smo uložili jedan milion što vam govori u kakvom je stanju lokalna infrastruktura. Garantujemo, da sve što oštetimo to i popravimo, i od tih stvari ne bježimo. I kuća kada se gradi, dvorište je prljavo, dok se radovi na završe u potpunosti”, dodaje Lujić.

Na kraju je kazao da su otvoreni za dogovore i komunikaciju te da za to treba da bude i druga strana. Njihove radove, kako kaže, može obići svako ko želi, zajedno sa profesionalcima i postaviti sva pitanja.

“Ne moraju se obilaziti naši radovi tokom noći kada nas nema, a poslije govoriti kako nismo transparentni. Ko god želi bilo kakvu informaciju, pomoć, obilazak terena, može se javiti na naše vrlo poznate kontakt telefone”, zaključio je Lujić.

Načelnica Ružičić: Biću prva ako nešto krene loše, ovo može biti okosnica razvoja

S druge strane načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić za Klix.ba je kazala da je dobila rješenje od nadležnog ministarstva te da su nadležna ministarstva dala odobrenje za rekonstrukciju šumskih puteva za dopremanje mašina, ali da je bila zabrinuta što niko nije kontaktirao lokalnu zajednicu.

“Kao član predsjedništva saveza općina i gradova RS urgentno sam tražila izmjenu zakona o ispitivanju ruda i uspjeli smo da se završi u NSRS i mijenjali smo član zakona gdje u ovoj fazi ne može ući bilo koja firma bez odobrenja lokalne zajednice i odluke vijeća. Ponosna sam na inicijativu o izmjeni zakona”, izjavila je Ružičić u razgovoru za Klix.ba 29. septembra.

Organizovala je i dva okrugla stola na području Općine Jezero kako bi se i oni i stanovništvo upoznali o radovima koje će vršiti na području općine. Ističe da bdije nad tim projektom, da poštuje djedovinu i da ne bi mogla dopustiti da se nešto dogodi njenoj, ali i drugoj djeci.

“Kao načelnica neću dozvoliti da ekologija bude ugrožena, ali kao neko ko gleda kao menadžer, vidim tri opcije da se desi da nema ‘ništa’ – da istraživanja pokažu da nema adekvatnih ruda, da se pokaže da je loša ruda- tada ćemo svi biti protiv eventualne eksploatacije i treća mogućnost može biti ekološka ruda i da to bude okosnica razvoja ne samo Jezera već i okolnih općina ako to bude neka ekološki dozvoljena ruda čime bi nam se građani vratili. Sve vrijeme slušamo o rudnicima soli u Tuzli, šta se sve može dogoditi, ali Tuzla se razvija na osnovu toga svega. Istraživanja, kako je rečeno na drugom okruglom stolu, trenutno nisu rizična”, kazala je Ružičić.

Naglašava da se Lykos do sada svaki put odazvao na razgovor, okrugli stol, da podržavaju lokalne stanovnike te da komisija na nivou općine prati njihov rad.

“Tužna sam na priču siromaštva, ali poručujem javnosti, nadam se da ćete prenijeti sliku moje zabrinutosti, ali i moje odgovornosti na ovu temu. Neću dozvoliti da iko bude ugrožen. Nezavisni stručnjaci su rekli da smo počastvovani što neko radi istraživanje koje nas ništa ne košta, a znat ćemo šta je ispod nas. Duško Zeljković, dugogodišnji direktor Boksita, mi je rekao da u jezeru u Jezeru postoje uzorci najstarije i najmlađe stijene na zemaljskoj kugli. Postoji jako mnogo minerala i ruda, da je malo pozicija na svijetu s takvim bogatstvom. Čak 14 rudnika je bilo aktivno na području Općine Jezero, ali razvoj industrije je raselio narod”, kazala je Ružičić.

Naglasila je da je od Firme Lykos tražila garanciju za lokalnu infrastruktruru i sanaciju iste koju treba da opštinska komisija ustanovi, kao i da je do sad po izlasku komisije na teren bilo sve sanirano od strane firme koja vrši istraživanja.

“Moj narod kada je zabrinut i ja sam uz njega ali na bazi činjenica koje utvrdimo na terenu”, dodala je Ružičić 29. septembra.

Dodala je da nema nikakvog uticaja na izvorišta, da su izvršene analize i da je pozitivan nalaz bio što je potvrdilo da iskopavanja i uzimanje uzoraka ne može štetiti izvorišta.

Na kraju je poručila da će biti prva u zaštiti ekologije ako krene nešto loše kako bi zaštitila svoj narod i općinu Jezero te da bi se tek za 10-ak godina krenula eksploatacija ako se dokaže da postoji ruda ekološka ruda , ali da će nastaviti i u budućnosti pratiti sve aktivnosti na terenu kao i do sada uključivati javnost i firmu koja istražuje rudu kako bismo imali adekvatne informacije.

Takođe, kao načelnik je pozvala Javne Univerzitete u BIH da se uključe u praćenje istraživačkih radnji na području opštine Jezero.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...