Da li su građani poštovali epidemiološke mjere za vrijeme 8. marta?

Nadležne institucije pozvale su građane da se danas uzdrže od osmomartovskih proslava. Zeničko-dobojski kanton zabranio je organizovanje zabava povodom Međunarodnog dana žena. Svako masovno okupljanje u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, u najmanju ruku, bilo bi neozbiljno i neodgovorno, preporuke su kriznih štabova.

[embedded content]

Mostar , kao i drugi gradovi u zemlji, ovog 8. marta na prvi pogled kao i svih prethodnih godina. Kupuje se cvijeće i pokloni. Lijepo vrijeme izmamilo šetače. Proslava međunarodnog dana žena ove godine, ipak je drugačija. Tradicionalnih osmomartovskih proslava na području Hercegovačkoneretvanskog kantona zvanično nema. Nadležne institucije i štabovi provode pojačane nadzore.

Anketa:

“Ja ga osobno slaviti neću. Nemam vremena.”

“Neću slaviti. Pandemija je, a na snazi su i mjere.”

“Ja sam ga obilježila prodajom cvijeća. Večeras s prijateljicama idem na večeru. Ne plašim se koronavirusa.”

Na području Mostara nedavno je organizirano nekoliko koncerata uz prisustvo više stotina posjetilaca i gotovo potpuno nepoštivanje važećih mjera i preporuka. Nadležni inspektori odbili su stati pred naše kamere i prokomentarisati ove zabave. U Inspekciji Grada Mostara kazali su nam da sanitarni i ugostiteljski inspektori ne mogu obustaviti rad objekata bez ovlaštenja sa viših nivoa. Sve što mogu su kazne, koje se redovno izriču. U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, kažu postupaju prema naredbama Civilne zaštite.

“Mi neke tačke iz te naredbe provodimo. Te točke su ograničenje kretanja, zabrana rada ugostiteljskih obejakat i obilazak osoba u izolaciji. Na pozive gradskih inspekcija mi dajemo asistenciju i provodimo mjere koje su inspekcije naložile”, istakao je iz portparola MUP-a HNK Ton Ljudevit Marić.

Policija prije 23 sata kada na snagu stupa mjera zabrane kretanja također ne može, osim u iznimnim situacijama obustaviti ili zabraniti rad ugostiteljskim objektima.

“Svaki dan je za nas isti. Ograničenje kretanja je od 23 do 5 sati ujutro i mi ćemo to i večeras provoditi, kao i u budućnosti sve dok god traju mjere stožera Civilne zaštite”, rekao je Marić.

Ove godine Dan žena obilježava se u jeku pandemije COVID-a 19. Između rizičnih svečanih proslava i vašeg zdravlja birajte zdravlje. Ljubav i poštovanje majkama, suprugama, kćerkama ili sestrama iskažite u svojim domivima, i to ne samo danas – već i svakog drugog dana.

BHRT