Search
Close this search box.

Da li ste primijetili novi detalj kod VAR-a na Euru? Preuzet je iz drugog sporta

Podijeli članak:

Belgijanac Lois Openda je četiri minute do kraja jučerašnje utakmice između protiv Slovačke (0:1) asistirao Romeluu Lukakuu koji je ubacio loptu u mrežu, ali je sudiju pozvao VAR jer je procijenio da je Openda prvobitno primirio loptu rukom.

Nakon što je sudija Umut Meler pogledao snimku poništio je gol Belgije, a kod VAR-a smo prvi put vidjeli tehnologiju koja neodoljivo podsjeća na EKG.

Naime, lopte na Euru su opremljene mikročipom za senzor pokreta koji može pratiti svaki dodir vrlo detaljno te se podaci ispisuju u obliku linije, a u trenutku dodira Opendine ruke i lopte linija je prestala biti ravna. Situaciju pogledajte ovdje.

Nova tehnologija zapravo se zove Snickometer, što je sistem koji se koristi u kriketu za određivanje da li je lopta pogodila palicu za potencijalno odbacivanje kao što je hvatanje ili noga prije wicketa.

Na Euru je prvi put ikada emiterima poslata grafika otkrivanja dodira koju koriste sudije turnira za donošenje ključnih odluka.Tehnologija može ponuditi veću jasnoću oko ofsajda i igranja rukom koje donose sudije.

Podsjetimo, VAR će biti dostupan gledateljima kad god bude korišten kod spornih odluka tokom bilo koje utakmice Evropskog prvenstva.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U splitu je noćas eksplodirala istinska bomba, tačno u ponoć – Ivan Rakitić je...

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih harmonikaša u regionu, umijećem ruši stereotipe o harmonici, a...

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...