Search
Close this search box.

Da li nove tehnologije mogu spriječiti krađe glasova?

Podijeli članak:

U Doboju će na ovogodišnjim lokalnim izborima biti proveden pilot projekat sa tehničkim izmjenama kao što je postavljanje skenera i bimetrijskog otiska birača na nekoliko biračkih mjesta.

Naime, slijedi izvještaj o neobično velikoj brojci, od čak 68 predmeta u kojima je podignuta optužnica za izborne prevare u Doboju, a niti jedna nije rezultirala osuđujućom presudom sa kaznom zatvora, iako se pod lupom našlo preko 300 osumnjičenih.

U gradu koji zbog mutnih izbornih poslova mnogi nazivaju grad slučaj, ove godine biće proveden pilot projekat sa tehničkim izmjenama poput skenera i biometrijskog otiska. Hoće li to rješenje biti dovoljno da zaštiti volju birača, skeptičnih je mnogo – no vrijedi pokušati.

Iz Danske se vratio i uključio u lokalnu politiku na strani opozicije u Doboju. U “gradu slučaju” kako se Doboj naziva zbog izbornih mahinacija Stefan će pokušati osvojiti mandat odbornika.

To što će na 20 od 106 izbornih mjesta u Doboju biti skeneri kao dupli vid kontrole, smatra tek malim napretkom u zaštiti izborne volje.

“Za sada će biti na oko 20 biračkih mjesta, mi ćemo ih moći koristiti kao referentne tačke. Ponavljam da to nije dovoljno. Mi imamo slučaj da se ovdje pojavljuju ljudi koji su zastrašujućeg izgleda, koji se pojavljuju oko biračkih mjesta i stvaraju nelagodu biračima na dan izbora”, ističe Stefan Živković, član Gradskog odbora SDS.

Rijetki ispred kamera pričaju o takozvanim grupama za pritisak koje u Doboju kroje izborni rezultat. Kroje i arhitekturu grada, gunđa uglavnom malobrojna opozicija, dok se vlast hvali inftrastrukturnim projektima.

Umjesto stare opštine, niče novi tržni centar i to u izbornoj godini kada su obećanja političara uglavnom ružičaste boje.

Ružičastu budućnost u gradu na Bosni, Usori i Spreči, obećava vlast. Krupnim koracima kažu idu ka tome, ne obazirući se na optužbe za izborni inžinjering. Bolnica, autoput, sportska dvorana, nova radna mjesta, obećava aktuelni gradonačelnik Boris Jerinić (SNSD).

“Jedino tako složni okupljeni možemo graditi grad Doboj . Raduje me da imamo investitore koji su se vratili iz Sarajeva da grade u Doboju, u najavi imamo i investitore iz Beograda koji dolaze da grade u Doboju”, ističe gradonačelnik Doboja.

Vladajući SNSD, pojedini članovi su nakon simbioze sa takozvanom Obrenovom grupom, odnosno bivšim SDS-ovcima, došli pod lupu istražilaca. Na teret su im se stavljale izborne prevare, trgovina biračkim odborima i prepravljanje zapisnika. Preko 60 optužnica protiv 304 osobe podiglo je Okružno dobojsko tužilaštvo, no kazne za utvrđene izborne prevare su minorne, u pravilu novčane. Za 400 unaprijed označenih glasačkih listića na biračkom mjestu sudovi su presuđivali kaznu do 500 KM.

“Ne može se ništa novo iznjedriti dok god ne uvedemo skenere i video nadzor na svakom biračkom mjestu”,  upozorava Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red.

U Doboju će skeneri biti na šestini biračkih mjesta u oktobru. Fantomski politički subjekti koji su trgovali biračkim odborima, specifičnost su političke scene ovog grada. Izmjene izbornog zakona, po kojima samo oni subjekti koji su ostvarili rezultate mogu biti žrijebani za biračke odbore, sve bi trebali urediti.

“O tome najbolje govori primjer iz Doboja 2020. godine gdje se 86 stranaka prijavilo na učešće na izborima, a 76 je imalo manje od 10 glasova. Dakle nisu bili tu da se bore za glasove, nego su bili tu da dobiju mjesto u biračkom odboru i da rade razne stvari”, smatra Srđan Traljić iz Transparensi Internešenela BiH.

Možda je to razlog što na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini učestvuje 300 političkih subjekata, duplo manje nego na prošlim. U gradu Doboju 2020. godine više od 40 kandidata osvojilo je manje od devet glasova, a 19 ih nije osvojilo nijedan. Sumnje u fantomske i birače i kandidate bile su dovoljne da CIK tada ponovi izbore za tu lokalnu zajednicu.

“Ja sam razmišljao da bi možda bilo dobro da 80 odsto mjesta u odborima da imenuju stranke koje već imaju svoje odbornike, a 20 odsto ostaviti za neke nove. Međutim, mi smo bili svjesni da su se formirale političke stranke samo da bi učestvovale u raspodjeli mjesta u biračkim odborima da su mjesta u biračkim odborima prodavale ili se dešavalo da određene lokalne političke stranke, pokreti koji su registrovani da učestvuju na izborima su se prijavljivali tamo gdje nemaju nikakvog organizacionog oblika”, objašnjava Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH.

Čak 18 predmeta u vezi dobojskih izbornih prevara iz 2020.godine riješeno je naredbom o nesprovođenju istrage. Po potvrđenim optužnicama za izbornu prevaru nadležni sud je u pet predmeta donio oslobađajuće presude. Nema osuđujućih presuda sa izrečenom kaznom zatvora, pa mnogi smatraju da upravo pravosuđe sa preblagom kaznenom politikom pospješuje izbornu korupciju.

 

 

(N1) Foto: EPA

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U splitu je noćas eksplodirala istinska bomba, tačno u ponoć – Ivan Rakitić je...

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih harmonikaša u regionu, umijećem ruši stereotipe o harmonici, a...

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...