Da li je zdravo da sušimo veš na radijatoru?

Podijeli članak:

Kako je počelo hladnije vrijeme, sve je manje prostora, a i sunca na kome bi domaćice mogle da osuše svoj veš. Kako bi se najbrže to uradilo, mnoge posežu za radijatorom, odnosno stave odjeću na topao radijator kako bi se što prije osušila. Da li je to zdravo?

Ne, nije zdravo, loša je ideja. Ako ovo praktikujete, smatrajte da griješite.

Nije dobro da odjeću stavljate na radijator, bolje da ugradite grejni radijator u kupatilu i tu biste mogli da sušite veš. Kada stavljate odjeću na radijator, tako sprečavate da toplota ispuni prostoriju. Zato je ovaj način skup – jer ćete paliti grijanje duže nego što treba kako bi prostorija bila topla.

Takođe, sušenje veša u zatvorenom uključuje oslobađanje veoma iznenađujuće količine vlage u vazduh. Kada ta voda ispari, ona mora negde da ode, pa nastaje da se kreće duž vazdušne struje dok se ne zalijepi za prvu površinu na koju naleti. Najčešći slučaj to bude plafon, a kada vlaga napusti odjeću i “ode na plafon”, stvara se buđ. I sami znate da to nije dobra stvar jer može dovesti do gripa, piše “Only radiators”.

Da li ste se kojim slučajem osjećali umornijim nego inače? Da li vam je nos curio iako znate da niste prehlađeni? Znajte da biste mogli da dobijete aspergilozu koja može biti izazvana buđi koja se krije u vašem respiratornom sistemu, a da sa njom niste ni upoznati.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...