Search
Close this search box.

Da li je na pomolu zakon o sezonskim radnicima?

Podijeli članak:

Sezonci uveliko odlaze na rad, dok privrednci muku muče da nađu iste. Iako su dnevnice na vrhuncu, radnika nema. Kako bi se unaprijedila ova oblast potrebno je zakonsko rješnje, kažu izPodručne privredne komore Banjaluka. Potreba je opravdana, pa su inicijativu za donošenje Zakona o sezonskim radnicima uputili prema Vladi Republike Srpske. Šta bi sve podrazumijevao ovaj zakon i da li su poslodavci dali svoj maksimum da zadrže radnike, provjerila je Lejla Džin.

Dobro poznati zvuk u restoranu. Porudžibne konstatno stižu ali obim posla nemoguće je postići jer nema ko da radi, posebno u ugostiteljstvu. Kvalitetnu radnu snagu, teško je naći pa su oni iskusni, sve više na cijeni.

Talasi i more, nisu primamljivi samo turistima već i sezonskim radnicima. Više novca, plaćen smještaj i hrana tokom sezone, odvukli su domaću radnu snagu. Sve više se vodi računa o radnicima ali to ne pokazuje željene efekte, kažu poslodavci. Kako i na koji način pristupiti ovom problemu?

”Sa ugla poslodavaca mislim da smo mi, barem regularni poslodavci koji razmišljaju dugoročnije na svoj posao, dali maksimum da zadržimo radnu snagu. Naš način razmišljanja je da bi trbalo da i država i vlast shvati većinu tih problema i da se na neki način uključimo zajedno, da kreiramo bolje uslove za opstanak naših radnika. Imamo mnogo stvari koje moramo da riješimo a u stvari ne bavimo se još uvijek značajno tom temom,” rekao je Goran Kurtinović predsjednik Upravnog odbora Udruženja ugostitelja ”HORECA”
A nakon završene sezone, poslodavci su spremni vratiti nazad na posao dobrog i iskusnog radnika.

”Meni će opet biti draže primiti njega zato što zna raditi, zato što mogu sa njim da radim i kreiram posao. Mi moramo da skinemo obaveze da radnik koji radi negdje, ne može ovjeriti svoju knjižicu zato što poslodavac nije uplatio njegove doprinose. Ne postoji to ograničenje kako on može prisiliti svog poslodavca da mu uplati doprinose. To treba da preuzme država,” pojašnjava predsjednik Upravnog odbora Udruženja ugostitelja ”HORECA”.

Iz kojeg god ugla da sagledamo priču, domaći privrednici su na mukama. Dodatni problem na tržištu rada jeste kako obezbijediti sezonske radnike. Uskoro bi ovaj problem mogao biti olakšan kroz Zakon o sezonskom zapošljavanju radnika.  Poslovna zajednica inicijativu da se donese jedan takav zakon, pokrenula je još prošle godine. Šta bi to zakonsko rješenje omogućilo poslodavcima a šta radnicima?
”Omogućava jednu jednostavnost u provođenju u smislu da će svaki dan poslodavci moći da angažuju radnu snagu, da im taj dan plate doprinose za taj dio zarade koji su imali. Ukoliko se neko drugi dan ne pojavi na poslu, on automatski neće biti prijavljen i neće poslodavci prema njima imati nikakvih obaveza,” naveo je Goran Račić predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Slično zakonsko rješenje već postoji u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji.

”Svi privrednici koji imaju potrebu za sezonskim radnicima, moći će da ih angažuju na dnevnom nivou i na dnevnom nivou će za njih plaćati objedinjenu stopu poreza i doprinosa koja će biti povlaštena. U Srbiji je na dnevnom nivou to negdje između pet i po i šest maraka,” naglašava Račić.

Ovo zakonsko rješenje imalo bi fiksnu zbirnu stopu poreza i doprinosa na dnevnom nivou dok bi jasno bile definisane grane koje imaju potrebu za sezoncima, pojašnjava Račić. Ni Federacija BIH još uvijek nema regulisano ovo pitanje.

Godinama unazad radnici se bore sa nesavjesnim poslodavcima i lošim uslovima rada, takav odnos doveo ih je u ovako tešku situaciju. Samim tim, nameće se pitanje, da li se naši poslodavci dovoljno trude da zadrže radnike?

I dok su poslodavci sebično gledali samo na sebe, danas su ostali bez najkvlitetnijeg kadra. Neka ovo bude lekcija, koju smo svi dobro naučili.

 

 

 

(una.ba)

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...