Da li će biti vraćen novac za ekskurzije? (VIDEO)

Kada su u proljeće prošle godine odgođene sve đačke ekskurzije i škole u prirodi, svi su se nadali da je riječ o kratko trajnoj mjeri i da će đaci ipak otići na tradicionalna putovanja.

Gotovo godinu kasnije, jasno je da od putovanja po Evropi neće biti ništa. Problem je, međutim, što je većina roditelja platila bar dio putovanja, koje neće biti realizovano.

Od Italije, preko Francuske, pa do Španije – tako je trebalo da izgleda matursko putovanje kćerke Dijane Vidović. Početkom prošle godine ništa nije ukazivalo na to da će cijela Evropa biti blokirana i da od putovanja srednjoškolaca neće biti ništa.

– U prošloj godini nekako smo mislili da bi se ipak moglo ostvariti putovanje. Međutim, sad kakva je situacija, čisto sumnjam – ističe Vidovićeva.

U Građevinskoj školi, koju pohađa i kćerka Dijane Vidović, kažu da je ova generacija učenika po mnogo čemu oštećena i jedna od rijetkih koja vjerovatno neće na matursko putovanje.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole i predsjedik Aktiva direktora srednjih škola Banjaluka, kaže
da je putovanje trebalo biti organizovano u maju, pa je prolongirano za septembar, s obzirom da se epidemija i dalje razvijala, pa je opet prolongirano za proljeće.

– Ne znamo kakva će biti situacija sa epidemijom, da li će biti popuštanja mjera i putovanja – kaže Bajić.

Srednjoškolska putovanja mahom su bila planirana za evropske destinacije, a Evropa još ne popušta epidemiološke mjere. Problem je što je dio roditelja platio sav ili djelimičan iznos. Vidovićeva kaže da je planirana ekskurzija koštala oko 770 KM. Platili su dio i još ne znaju da li će i na koji način biti obeštećeni.

– Nemam tu informaciju niti od strane agencije, niti škole – napominje Vidović.

U agenciji Kompas kažu da su imali ugovor sa ukupno četiri škole iz Banjaluke i Prijedora. Dvjema su vratili novac, a sa druge dvije imaju dogovor da ekskurzije pokušaju realizovati na području Srpske ili Srbije.

– U nedavnim razgovorima sa direktorima te dvije škole odlučeno je da će obje još čekati da bi vidjeli kakava će biti epidemiološka situacija, uz mogućnost realizacije ekskurzija na području Repiblike Srpske ili Srbije. Takođe, definisali smo i da u slučaju da nema mogućnosti da se ekskurzije realizuju, mi kao agencija, vratimo do sada uplaćena sredstva – navode iz ove agnecije.

U agenciji Star travel navode da su roditeljima ponudili tri opcije – putovanje na zamjensku destinaciju, zamjenske vaučeri ili povrat sredstava.

– Od maja 2020. godine imali smo veliki broj upita i realizacija opcije zamjenskih vaučera. Roditelji su uplaćena sredstva uglavnom iskoristili na domaćim destinacijama, poput Trebinja, Јahorine i banja Republike Srpske – ističu iz agencije Star travel.

U Ministarstvu prosvjete i kulture kažu da je na njima bilo da đačka putovanja odgode sve dok se za njih ne steknu uslovi. Ostalo je definisano ugovorima koje su potpisali roditelji i izabrana agencija.

Iz Ministarstva trgovine i turizma pojašnjavaju da kod ovakvih putovanja agencija mora da obezbijedi bankovnu garanciju iz koje će obeštetiti klijente ne bude li putovanje realizovao prema ugovoru. Iz agencija navode da su problem sredstva koja su uplaćena kao avans hotelima u inostranstvu.

– Unaprijed smo uplatili avanse hotelima u Italiji, Španiji i Crnoj Gori i ta sredstva nisu mala. Imamo uplaćene avanse u iznosu od 15.000 evra – navode iz kompanije Kompas.

Svi, međutim, čekaju da neko od aktera inicira zajednički sastanak, jer, osim pojedinačnih upita roditelja i medija, za ovaj problem se samo konstatuje da postoji.

 

 

(RTRS)