Search
Close this search box.

Da bi izbjegli sankcije Dodikova djeca vlasništvo firmi prebacili na druge osobe ili registrirali nova preduzeća, evo kolike su prihode ostvarili

Podijeli članak:

Krajem aprila na adresi Gornji Podgradci bb, Gradiška, osnovano je preduzeće „Zelena jabuka“ čiji direktor i vlasnik je Mirko Dobrić, rođak porodice. Novoosnovano preduzeće nalazi se na istoj adresi kao i preduzeće „Fruit Eco“,u vlasništvu Igora Dodika i Dobrića, samo što se za razliku od njega ne bavi gajenjem jezgričastog i koštunjavog voća,već gajenjem bobičastog, orašastog i ostalog voća. Kako je izvijestio Capital, zbog američkih sankcija koje su uvedene Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, kao i njegovoj djeci, sinu Igoru i kćerki Gorici, i svim njihovim firmama koje vode, računi su ugašeni.

Firme u rukama supruga

Gorica Dodik, poslovanje svojih firmi nastavila je kroz prebacivanje vlasništva na supruga Pavla Ćorovića. Tako se danas u njegovom vlasništvu vode firme „Agro voće“ kao i „Agro destil“ i „Monte block“. “Agro destil” se bavi proizvodnjom žestokih pića, što je porodični Dodikov biznis. Među kupcima Djedove rakije i Krajiške ljepotice je i Vlada RS,kao i Narodna skupština RS.

Prošle godine, piše portal akta, ovo preduzeće, sa šest uposlenika, ostvarilo je 1.657.681,00 KM prihoda, i 438.648,00 KM dobiti. Poslovanje banjalučkog restorana Agape koji je bio u vasništvu Gorice i bratove supruge Ivane Dodik, mjesec nakon uvođenja američkih sankcija, u Banjoj Luci riješeno je na način da je na istoj adresi osnovano preduzeće Agape best d.o.o gdje je kao vlasnik, osnivač i direktor upisan Aleksandar Dobrić, sin Marka Dobrića. Ovo preduzeće kasnije je promijenilo ime, pa se danas zove „Best service“ („Najbolja usluga“). Best service je u vlasništvu jedne osobe, Aleksandra Dobrića i osnovano je 21. novembra prošle godine. Kada je o finansijskom poslovanju riječ ova kompanija je 2023. godine ostvarila prihod u iznosu od 22.500,00 KM, i dobit 19.146,00 KM.

Milorad Dodik sa sinom Igorom i kćerkom Goricom, Foto: X (Twitter)

“Naime, sin Mirka Dobrića, Aleksandar Dobrić osnovao je na adresi tog restorana „Agape best“ koji je još jednom promijenio ime i sada se zove „Best service“ („Najbolja usluga“). Best service je u vlasništvu jedne osobe, Aleksandra Dobrića i osnovano je 21. novembra prošle godine. Kada je o finansijskom poslovanju riječ ova kompanija je 2023. godine ostvarila prihod u iznosu od 22.500,00 KM, i dobit 19.146,00 KM.

U opisu Zelene jabuke osnovane 25.aprila ove godine navodi se da kompanija nema supervizora, da je u vlasništvu jedne osobe -Mirka Dobrića, i još uvijek je rano davati bilo kakvu ocjenu poslovanja preduzeća, ali ono što se zna da je Dodikov sin Igor vlasnik i firme “Leomax International” u Banjoj Luci, koja je 2023. godinu završila sa 562.747,00 KM prihoda.

Milorad Dodiksa kćerkom Goricom, Foto: X(Twitter)

Prihodi u 2023. godini

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, vlasnica je firme “Agro Voće” iz Laktaša. Ova firma se bavi uzgojem voća. U 2023. njen prihod je bio 653.463,00 KM, a dobit 220.125,00 KM. U poređenju sa prethodne tri godine, prihod je znatno veći. Naime, ovo preduzeće prema dostupnim podacima 2020. godine ostvarilo je prihod od 579.876,00 KM, da bi 2021. godine doživjelo strašan pad u prihodima koji su iznosili 277.575,00, ali su već naredne godine minus od oko 92.000 KM pretvorili u pozitivno poslovanje., i ostvarili prihod od 533.975,00 KM.

Podsjećamo, krajem prošle godine Vlada SAD-a uvela je sankcije Dodiku i nekoliko drugih zvaničnika iz RS-a, zbog korupcije i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, njegovoj djeci, čije firme su također obuhvaćene sankcijama, zbog čega su im svi računi blokirani.

Iako su na sarkastičan način Dodik i djeca pokušali da i kroz svoje statuse na društvenim mrežama pošalju poruku javnosti da ih se ne dotiču sankcije koje su instrumenti koje koristi vlada Sjedinjenih Američkih Država kako bi izvršila pritisak na entitete, pojedince, bili oni iz svijeta politike ili biznisa, i potaknula promjene u njihovom ponašanju, kako bi sačuvali svoje biznise, morali su ili registrovati preduzeća pod drugim imenom ili ih predati u druge vlasničke ruke.

Sudeći prema izvještajima o finansijskom poslovanju tokom 2023. godine, sve firme su pozitivno poslovale, a tek treba vidjeti da li će isti trend biti praćen i u 2024. godini, godini nakon uvedenih sankcija.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...